Energetika

Spomladi bo stekla druga faza obnove dimnika Stare mestne elektrarne

V Elektru Ljubljana so se prenove lotili, ker dimnik ne ustreza današnjim predpisom in ni potresno varen.
Spomladi bo stekla druga faza obnove dimnika Stare mestne elektrarne

Lani jeseni se je tako zaključila prva faza obnove notranjosti dimnika, v drugi fazi pa bodo obnovili še njegovo zunanjost. Pri lanskem pregledu je inštitut IRMA, tudi s pomočjo alpinistov ugotovil, da je zmrzal povzročila poškodbe določenih površin dimnika, najbolj pa so bile poškodovane fuge med zidaki. Potresno odpornost dimnika je zmanjševal tudi opečnat temelj dimnika z dvema velikima odprtinama za dostop, zato so ju v prvi fazi sanacije zaprli in v eni odprtini pustili ožji prehod za bodoče obiskovalce ter izvedli potresno ojačitev, za kar so izkoristili obstoječe vezi iz leta 1988.

Ojačitve, ki so narejene na notranji strani, bodo v drugi fazi obnove zunanjosti dimnika spomladi povezali z zunanjimi vezmi. Naredili bodo utore in vanje vgradili armaturo. Vezi z zunanje strani bodo povezali še s posebnimi povezovalnimi sidri. Preko vezi bodo nato nalepili plankete, zunanjo in notranjo stran dimnika temeljito očistili, odstranili vse poškodbe in sanirali fuge. Prav tako bodo zamenjali vse močno poškodovane opeke in očistili in antikorozijsko zaščitili vse kovinske dele dimnika.

Projektno dokumentacijo za sanacijo sta skupaj pripravila inštitut IRMA in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj je stavba zaščitena kot kulturni, tehnični in zgodovinski spomenik ter predstavlja enega redkih ohranjenih primerov industrijske arhitekture pri nas.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.