Jedrska energija

Stand up for Nuclear: mladi jedrski strokovnjaki jutri o pomenu jedrske energije

Člani Mreže mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov ponovno pripravljajo tradicionalni informativni dogodek Stand up for Nuclear, tokrat o Sloveniji kot jedrski državi. Osrednja predstavitev bo jutri, v petek, 6. oktobra, na Prešernovem trgu.

Stand up for Nuclear: mladi jedrski strokovnjaki jutri o pomenu jedrske energije

Pri Mreži mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov vsakoletno pripravijo dogodek Stand up for Nuclear, namenjen ozaveščanju o pomenu in prednostih jedrskih tehnologij. Letošnje osrednje sporočilo dogodka je "Slovenija, jedrska država". Kot so ob tem zapisali, poudarek letošnjega dogodka ne bo le vloga jedrske tehnologije pri proizvodnji električne energije, ampak tudi na širši uporabi jedrske tehnologije v družbi. Predstavili bodo, kje vse se uporablja jedrska tehnologija v Sloveniji, na kakšen način uporabljamo jedrsko tehnologijo v medicini, raziskavah in industriji. Dotaknili se bodo tudi zgodovine in predstavili vpogled v jugoslovanski jedrski program.

Stand up for Nuclear je globalna pobuda, namenjena ozaveščanju o prednostih jedrske energije in njeni vlogi v svetovni energetiki in pri reševanju okoljskih izzivov. Tradicionalno se pobudi pridružujejo tudi v Mreži mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, ki vsako jesen z organizacijo javnih dogodkov predstavljajo pomembnost jedrske energije za ohranjanje čistega okolja. Mednarodno gibanje se je začelo kot enodnevni dogodek, ki se je v zadnjih letih razvil in razširil po celem svetu. Letos se tako tudi v Sloveniji pridružujemo številnim mestom v Avstraliji, Franciji, Kanadi, Braziliji, Združenim državam Amerike ter ostalim državam, kjer so že oziroma še bodo v okviru dogodkov »Stand up for Nuclear« potekale razprave, shodi in informativni dogodki v podporo jedrski energiji.

 

Katarina Prelesnik
O avtorju