Jedrska energija

Stand Up for Nuclear: mladi jedrski strokovnjaki ponovno ozaveščali in razbijali mite

»Slovenija, jedrska država« je bilo osrednje sporočilo letošnjega dogodka »Stand Up for Nuclear,« na katerem so mladi jedrski strokovnjaki predstavljali jedrsko tehnologijo tako za proizvodnjo električne energije kot tudi za širšo uporabo.

Stand Up for Nuclear: mladi jedrski strokovnjaki ponovno ozaveščali in razbijali mite

Pri Mreži mlade generacije (MMG), ki deluje pod okriljem Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), so tudi letos pripravili tradicionalni informativni dogodek v sklopu globalne pobude "Stand Up for Nuclear." V okviru globalne pobude so mladi jedrski strokovnjaki skupaj s kolegi iz celega sveta javnosti na razumljiv način predstavili jedrsko tehnologijo in razkrili nekatere mite o njej. Obiskovalci so imeli priložnost videti zanimive eksperimente, interaktivne vsebine in se pogovarjati z mladimi strokovnjaki o vlogi jedrske tehnologije na vseh ravneh družbe.

Dogodek so pripravili na Prešernovem trgu, privabil pa je številne obiskovalce, vključno z dijaki ljubljanskih šol. Jedrski strokovnjaki so z obiskovalci razpravljali o jedrski tehnologiji odproizvodnje električne energije, njenega prispevka k znanstvenim raziskavam, medicini pa vse do izobraževanja. Pripravili so tudi didaktične eksperimente in poučne posterje.

Na dogodku so sodelovali predstavniki priznanih institucij, kot so Institut "Jožef Stefan", Nuklearna elektrarna Krško, GEN energija, Uprava RS za jedrsko varnost, Fakulteta za matematiko in fiziko in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in Elektroinštitut Milan Vidmar.

Katarina Prelesnik
O avtorju