Energetika

Število menjav dobavitelja elektrike lani najmanjše doslej

Trend zmanjševanja števila menjav se je v zadnjem lanskem četrtletju sicer začel obračati v rast, kar je bila predvsem posledica višanja cen električne energije nekaterih dobaviteljev.

Število menjav dobavitelja elektrike lani najmanjše doslej

Po podatkih Agencije za energijo, je dobavitelja električne energije v letu 2021 zamenjalo 46.098 odjemalcev, in sicer 34.557 gospodinjskih in 11.541 poslovnih, oziroma v povprečju na mesec 2880 gospodinjskih in 962 poslovnih odjemalcev. Skupno število menjav je bilo podobno kot leto prej, pri čemer pa se je število menjav dobavitelja lani zmanjšalo že šesto leto zapored in je bilo najnižje v opazovanem obdobju. V letu 2021 je bilo v primerjavi z letom prej zabeleženih 7,7 odstotka manj menjav dobavitelja za gospodinjski odjem in 33,2 odstotka več menjav dobavitelja za poslovni odjem. Kot pravijo v Agenciji, je večje število menjav pri poslovnih odjemalcih v začetku leta sicer običajno, saj večinoma potečejo za eno leto sklenjene pogodbe o dobavi, je pa bil v primeru poslovnih odjemalcev zaradi naraščanja cen zaznan tudi skok ob koncu leta, ki ga v preteklih letih ni bilo. Če gledamo po mesecih v letu, po povečanem številu menjav izstopajo tri obdobja: pomladansko v marcu in aprilu, poletno v juliju in jesensko-zimsko v oktobru, novembru in decembru, pri čemer pa je bilo veliko povečanje število menjav dobavitelja v zadnjem obdobju posledica več vplivnih dejavnikov, od poteka akcijskih ponudb in napovedi višjih cen do umika nekaterih dobaviteljev s trga. 
V obdobju med oktobrom in decembrom so sicer največ gospodinjskih odjemalcev izgubili Petrol, E 3, Telekom Slovenije, Elektro prodaja E.U. in Elektro Energija, največ pa jih pridobila Energija Plus in GEN-I. Prvi je imel v oktobru in novembru objavljeno novo akcijsko ponudbo, medtem ko je GEN-I napovedal, da v kratkoročnem obdobju nima namena višati maloprodajnih cen električne energije za gospodinjske odjemalce.
Ob tem v Agenciji za energijo opozarjajo, da zmanjševanje deleža menjav dobavitelja negativno vpliva na konkurenčnost trga, saj neaktivnost odjemalcev vpliva tudi na dejavnosti dobaviteljev na trgu. Za primerjavo, v letu 2020 sta imeli dve državi v EU delež menjav dobavitelja gospodinjskih odjemalcev višji od 20 odstotkov, še devet držav pa je imelo delež menjav višji od 10  odstotkov, kar je občutno več kot v Sloveniji, ko je ta delež znašal zgolj 4,4 odstotka. 
In koliko lahko privarčujemo z menjavo dobavitelja? Kot so izračunali v Agenciji, bi v primeru, da bi odjemalec, ki je bil v letu 2021 oskrbovan na podlagi najdražje ponudbe, izbral najcenejšo ponudbo na trgu, lahko njegov potencialni prihranek v obdobju enega leta znašal med 98 in 104 evri (ob pogoju, da bi takšna cena veljala celotno leto). Višina tega prihranka se sicer spreminja glede na razmere na trgu, ponudbo in datum sklenitve pogodbe, glede na to, kaj se je na energetskem trgu dogajalo v zadnjem četrtletju minulega leta, pa bi lahko bil teoretičen prihranek ob ustreznem ukrepanju tudi nekajkrat višji.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.