e-mobilnost

Število polnjenj na hitrih polnilnicah na avtocestnem križu še naprej narašča

V prvih sedmih letošnjih mesecih je bilo na 26 hitrih polnilnicah ob avtocestnem križu v lasti SODO opravljenih že 13.488 polnjenj, kar je precej več kot v enakem lanskem obdobju.

Število polnjenj na hitrih polnilnicah na avtocestnem križu še naprej narašča

Sodeč po podatkih sistemskega operaterja distribucijskega omrežja družbe SODO je mogoče sklepati, da se zanimanje za uporabo električnih vozil naglo povečuje, saj je bilo v času od januarja do konca julija na 26 hitrih polnilnicah opravljenih že 13.488 polnjenj, pri čemer je bilo za potrebe polnjenja baterij električnih vozil porabljenih 178.650 kWh. Lastniki vozil so za polnjenje skupno porabili 4.962 ur. 
Da bodo letošnje številke presegle lanskoletne, kaže že primerjava ključnih kazalnikov, saj je denimo bilo lani v vsem letu opravljenih 15.822 polnjenj, v okviru katerih je bilo porabljenih 188.786 kWh električne energije, skupni čas zasedenosti pa je znašal 5.419 ur. Povečano število polnjenj električnih vozil je sicer zaznati že vse od druge polovice minulega leta, najbolj zasedene pa so polnilne postaje, ki se nahajajo na Štajerski avtocesti in tudi tiste na avtocesti proti morju, nekoliko manj pa tiste v smeri Gorenjske in Brežic. 

SODO je 26 hitrih polnilnic, ki uporabnikom električnih vozil omogočajo polnjenje z 50 kW DC in hkrati 43 kW AC, postavil v okviru projekta Central European Green Corridors (CEGC), katerega cilj je bil vzpostaviti gosto mrežo hitrih polnilnic za električna vozila na avtocestnem križu Slovenije in nekaterih sosednjih držav in je bil sofinanciran s strani Evropske komisije. Projekt je štartal v letu 2014 in bil končan 2020, v Sloveniji pa so bile polnilnice dane v uporabo že leta 2015. Sicer pa je bilo v okviru omenjenega projekta na koridorju držav Slovaška, Avstrija, Nemčija, Slovenija in Hrvaška postavljenih skupno 115 sodobnih hitrih polnilnic, na katerih je zagotovljena interoperabilnost in tudi omogočen sistem roaminga. 

Brane Janjič
O avtorju