Obnovljivi viri

SunContract nadaljuje z razvojem inovativnih poslovnih modelov

Zaživela bo prva blockchain globalna energetska tržnica za trgovanje z nezamenljivimi žetoni (NFT), ki prinaša lasten vir energije k vsakomur. Cilj inovativnega pristopa je demokratizacija obnovljive energije in omogočanje dostopa do zelene energije vsem, tudi tistim, ki ne morejo imeti lastne sončne elektrarne.

SunContract nadaljuje z razvojem inovativnih poslovnih modelov

Iz energetske tržnice SunContract so sporočili, da bodo 3. marca odprli prvo blockchain globalno energetsko tržnico za trgovanje z NFT žetoni, ki so povezani z delujočimi solarnimi paneli. Slovesen začetek te inovacije načrtujejo na najpomembnejši blockchain konferenci v vzhodni Evropi, to je Crypto Expo Europe 2024 v Bukarešti v Romuniji. Z novo storitvijo odpirajo možnost za samooskrbnost tudi tistim, ki do zdaj niso imeli tehničnih možnosti za investicijo v lasten obnovljiv vir energije, so bile takšne investicije zanje finančno prezahtevne ali živijo v državi, kjer SunContract še ni ponudil energetskih storitev.

Projekt NFT žetonov je kot premierni projekt povezan s sončno elektrarno v vasi Višnje na Ajdovskem. Elektrarna ima 2.112 sončnih panelov in vršno moč 517 kW. Premierno bo izdanih 2.112 NFT žetonov, pri čemer vsak predstavlja svoj sončni panel. Lastnik NFT žetona bo upravičen do prilivov, ki jih ustvari sončni panel, ki ga predstavlja povezan NFT žeton, izplačan pa bo v SNC-žetonih neposredno v njegovo denarnico SunContract. Prav tako bo lastnik NFT žetona imel možnost zasebnih dogovorov P2P med lastno porabo in osebno elektrarno (Personal Power Plant PPP) v državah, kjer ima SunContract energetska dovoljenja in delujočo energetsko tržnico P2P za osebno ali poslovno uporabo.
Kot poudarjajo v podjetju SunContract, so razvijali več različnih projektov, ki zdaj počasi, a zanesljivo prihajajo do uporabnikov. Njihov cilj je ostati v koraku s tehnološkimi smernicami ter še naprej spodbujati trajnostni razvoj in energetsko samooskrbnost.

Polona Bahun
O avtorju