Hidro energija

Sušec upravičil svoje ime

Hidrološke razmere so bile tudi tretji letošnji mesec neugodne, kar se je odrazilo tudi na proizvodnji hidroelektrarn, ki so v prenosno omrežje oddale zgolj dobro polovico lanskih količin.

Sušec upravičil svoje ime

Če je lani veljalo, da so hidroelektrarne podirale proizvodne rekorde, je letošnja slika povsem drugačna, saj so zaradi pomanjkanja padavin proizvodni rezultati elektrarn na osrednjih vodotokih v primerjavi z lani precej skromni. Tako so hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči marca v prenosno omrežje oddale zgolj 176,2 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za skoraj 45 odstotkov manj kot marca lani in tudi za približno toliko manj kot je bilo sprva načrtovano z elektroenergetsko bilanco. 
Da letošnji začetek leta ni ravno spodbuden pričajo tudi podatki za prvo trimesečje, saj so hidroelektrarne v omenjenem obdobju v prenosno omrežje oddale »le« 597,5 milijona kilovatnih ur, kar je bilo kar za  dobrih 48 odstotkov manj kot v enakem času lani in tudi za skoraj tretjino manj od prvotnih napovedi. V primerjavi z lani so v tem obdobju največja odstopanja zaznali v elektrarnah na Savi, ki so skupaj (SEL in HESS) v prvih treh letošnjih mesecih proizvedle 124,2 milijona kilovatnih ur in tako za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostale za 55,3 odstotka. Nekaj manjši padec, 48,6-odstoten, so zabeležili v Dravskih elektrarnah, ki so v prvem trimesečju v prenosno omrežje oddale 347,8 milijona kilovatnih ur. Še najbolje pa so se na začetku leta odrezale Soške elektrarne, ki so oddale 125, 5 milijona kilovatnih ur, čeprav je bilo to še vedno za 36,4 odstotka manj kot v prvem trimesečju lani.
Oskrbo sta tako spet reševali predvsem Nuklearna elektrarna Krško, ki je v prvem letošnjem trimesečju prispevala milijardo 485,5 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma le za 0,9 odstotka manj kot lani, in termoelektrarna Šoštanj, ki je v prvih treh letošnjih mesecih k pokrivanju potreb prispevala 988,3 milijona kilovatnih ur ali za 6,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K skupnemu seštevku sta pomembnejši delež električne energije prispevali še TE-TO Ljubljana z oddanimi 91 milijoni kilovatnih ur in TE Brestanica s 15,4 milijona kilovatnih ur električne energije.
Iz vseh domačih virov je bilo tako v prvem trimesečju v prenosno omrežje oddanih 3 milijarde 177,9 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 13,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani in tudi za 8,3 odstotka manj od prvotnih napovedi v elektroenergetski bilanci.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.