Energetika

TE-TOL še povečal učinkovitost svojih naprav

V Energetiki Ljubljana, enota TE-TOL, so v okviru vzdrževalnih del uspešno izvedli popravilo dodatnega grelnika omrežne vode.  
TE-TOL še povečal učinkovitost svojih naprav
Na kotlu bloka 3 enote TE-TOL sta v dimnih kanalih izza elektrofiltra nameščena dva dodatna grelnika omrežne vode, ki sta namenjena izrabi toplote energije dimnih plinov za elektrofiltrom, in sta sposobna proizvesti skupno 7,6 MW maksimalne skupne moči. Z grelnikoma na letni ravni prihranijo milijon evrov, ki bi sicer lahko »izpuhteli« v ozračje, so pri predstavitvi tega projekta med drugim pojasnili v 49. številki revije Megavat.  

Izvedli skoraj 4.000 zvarnih spojev  

Kotel 3 so zaustavili 1. junija 2015, izvedli tlačni preizkus dodatnega grelnika in pri tem odkrili številna netesna mesta, ki so bila posledica korozijskih in abrazijskih poškodb. Pri sanaciji havarije so izvedli skoraj 4.000 zvarnih spojev, ob tlačnem preizkusu ob zaključku del pa so izvedli le šest popravkov. Vsa dela so bila zaključena pravočasno  in je grelnik uspešno obratoval skozi vso kurilno sezono.  

Zamenjali tudi 2.160 filtrskih vreč  

Med pomembna vzdrževalna dela v enoti TE-TOL sodi tudi zamenjava filtrskih vreč v vrečastem filtru VF2. Z zamenjavo 2.160 filtrskih vreč so še povečali visoko učinkovitost odpraševalne naprave in vsaj za naslednjih 5 let zagotovili njeno delovanje z BAT vrednostmi emisij prahu.                                                  

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.