Termo energija

TEB s pridobljenim uporabnim dovoljenjem za plinski blok PB7

Poskusno obratovanje se zaključuje s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, ki ga je 14. junija letos izdalo Ministrstvo za okolje in prostor.

TEB s pridobljenim uporabnim dovoljenjem za plinski blok PB7

Na projektu izgradnje drugega nadomestnega plinskega bloka PB7 so v Termoelektrarni Brestanica v spomladanskem času nadaljevali s poskusnim obratovanjem plinskega bloka, ki se je zaključilo v začetku junija 2022. Enoletno poskusno obratovanje je bilo odrejeno s strani upravnega organa Ministrstvo za okolje in prostor, ki je izdalo gradbeno dovoljeno in opravilo tehnični pregled plinskega bloka. Uspešno izvedeno poskusno obratovanje je eden izmed pogojev za pridobitev uporabnega dovoljenja. V sklopu poskusnega obratovanja so bile izvedene prve meritve hrupa, elektromagnetnega sevanja in emisij snovi v zrak, odpravljene so bile tudi pomanjkljivosti, ugotovljene tekom tehničnega pregleda in poskusnega obratovanja.


V sklopu poskusnega obratovanja so se izvajale tudi aktivnosti, vezane na pogodbo z dobaviteljem plinske turbine in generatorja, med katerimi v termoelektrarni Brestanica izpostavljajo preverjanje funkcionalnih zahtev za plinski blok. Preverjali so zagon do polne moči, ponovni zagon po zaustavitvi turbine, test prevzema skočne obremenitve, test temnega zagona, test otočnega obratovanja in opravili druge teste, ki morajo biti izvedeni v sklopu pogodbenih testov. Poskusno obratovanje se zaključuje s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, ki ga je 14. junija letos izdalo Ministrstvo za okolje in prostor.
 

Mare Bačnar
O avtorju