Termo energija

Termoelektrarna Šoštanj obeležuje 68 let uspešnega obratovanja

Termoelektrarna Šoštanj je prve kilovate električne energije začela oddajati v omrežje maja 1956. Ob obletnici so v avli upravne stavbe pripravili priložnostno razstavo »Teš skozi oči fotografov in slikarjev« ter na ogled postavili tudi za zgodovino pomembne listine. Na dan obletnice, 16. maja, pa so pripravili tudi dan odprtih vrat.

Termoelektrarna Šoštanj obeležuje 68 let uspešnega obratovanja

Kot so sporočili iz Šoštanja, je januarja 1954 Izvršni svet Ljudske republike Slovenije ustanovil novo investicijsko podjetje Termoelektrarna Šoštanj v gradnji, maja 1956 pa je TEŠ že začela oddajati električno energijo v slovensko omrežje. Šoštanjska termoelektrarna igra vse odtlej pri proizvodnji električne energije v Sloveniji pomembno vlogo ter je skupaj s Premogovnikom Velenje pomembna delujoča energetska gospodarska družba. TEŠ povprečno prispeva okoli tretjino letne domače proizvodnje električne energije, proizvaja pa tudi toplotno energijo za potrebe daljinskega ogrevanja Šaleške doline.

Zanesljivost obratovanja bloka 6 je bila tudi v prvih mesecih letošnjega leta na visoki ravni, pri čemer so v Šoštanju prepričani, da bo TEŠ ostal pomemben steber energetike v Sloveniji tudi po prenehanju odkopavanja premoga in bo še naprej zagotavljal zanesljivo, varno, konkurenčno in okolju čim bolj prijazno proizvodnjo električne in toplotne energije. Drugače pa so v TEŠ od začetka leta do  vključno 15. maja proizvedli že 1.073 GWh električne energije (od tega blok 6 1.047 GWh, blok 5  10 GWh in plinski bloki 16 GWh) ter 134 GWh toplotne energije (od tega blok 6 120 GWh, blok 5 4 GWh in plinski bloki 10 GWh). Za omenjeno proizvodnjo električne in toplotne energije so porabili 895.453 ton domačega in 14.038 ton tujega premoga, 20.290 ton biomase ter 4.554.392 Nm3 plina.
 

Brane Janjič
O avtorju