Termo energija

TEŠ: Od Alstoma nismo prejeli 200 milijonov evrov vrednega računa

V Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) so se danes odzvali na pisanje medijev.
TEŠ: Od Alstoma nismo prejeli 200 milijonov evrov vrednega računa

Kot poudarjajo v TEŠ, informacija o tem, da je Alstom konec prejšnjega meseca TEŠ izstavil račun za montažo v višini 200 milijonov evrov ni resnična. To potrjuje tudi dejstvo, da so se montažna dela šele začela, zato je že samo iz tega razloga popolnoma nelogično, da bi dobavitelj za montažna dela, ki bodo trajala do vključno leta 2015, račun izstavil še preden so znani vsi stroški, podpisane vse pogodbe in opravljena vsa dela. 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je dejstvo, da montažna dela niso bila vključena v glavno pogodbo, ki je bila sklenjena leta 2008. Po tej pogodbi je oceno stroškov montažnih del Alstom dolžan TEŠ posredovati v 25 mesecih po začetku veljavnosti pogodbe. V noveliranem investicijskem programu 4 je vključena vrednost stroškov montaže v višini sto milijonov evrov, ki je bila preverjena pri dveh tujih svetovalnih družbah, med drugim tudi pri Poyry, ki je za EBRD opravil revizijo projekta.

HSE in TEŠ sta, z namenom obvladovanja stroškov, z Alstom odprla pogajanja glede montažnih del. Na podlagi teh pogajanj bo kar največ posameznih paketov montaže izvedel TEŠ sam, kar pomeni, da se zato Alstomu ne plačuje marža. V TEŠ poudarjajo, da delajo vse, da vrednost investicije izgradnje nadomestnega bloka šest zadržijo v finančnih okvirih, ki so določeni v noveliranem investicijskem programu 4. (pb)

povzeto po sporočilu za javnost

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.