Termo energija

TEŠ v prvih dveh mesecih proizvedel dobrih 600 GWh električne energije

Zaradi aktualnih razmer na trgu so se izboljšali tudi ekonomski pogoji za proizvodnjo elektrike iz termoelektrarne Šoštanj, ki ostaja zanesljiv domači proizvodni vir.

TEŠ v prvih dveh mesecih proizvedel dobrih 600 GWh električne energije

Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne, se termoelektrarna Šoštanj tudi v trenutnih zaostrenih razmerah na evropskih trgih z električno energijo kaže kot ključen, zanesljiv in nepogrešljiv proizvodni vir električne energije. V prvih dveh letošnjih mesecih sta namreč peti in šesti blok TEŠ skupaj proizvedla že 606 GWh električne energije, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov celotne proizvedene električne energije v Sloveniji v tem obdobju. Poleg tega je bila v tem času zelo visoka tudi zanesljivost obratovanja bloka 6 in primerljiva z zanesljivostjo v lanskem letu. V HSE ob tem še izpostavljajo, da so se zaradi ugodnejšega razmerja med ceno električne energije na veleprodajnem trgu in ceno emisijskih kuponov za naslednjih nekaj let dobave, izboljšali tudi ekonomski pogoji za proizvodnjo električne energije iz TEŠ.
Dr. Matjaž Eberlinc, izvršni direktor proizvodnje HSE, je ob tem poudaril, da bodo proizvodnjo električne energije iz šoštanjske termoelektrarne, tako kot seveda tudi iz drugih proizvodnih objektov v skupini, sproti prilagajali razmeram na trgih energentov, pri čemer še naprej ostaja primarni cilj zagotoviti neprekinjeno proizvodnjo, s tem pa tudi zanesljivo oskrbo države z električno energijo in toploto.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.