Energetika

Toplotno postajo 1 uspešno priključili na nov sistem

V Energetiki Ljubljana, enota TE-TOL, so pred nedavnim uspešno zamenjali sistem vodenja topotnih postaj.
Toplotno postajo 1 uspešno priključili na nov sistem

Sistem vodenja toplotnih postaj v enoti TE-TOL je bil zgrajen leta 1997. Ob rednem vzdrževanju je dobro deloval, a življenjska doba se mu je iztekla in začele so se pojavljati težave s procesnimi in komunikacijskimi krmilniki, poroča Megavat, revija Energetike Ljubljana. 

V primeru resne okvare bi se lahko zgodilo, da ne bi bilo mogoče upravljati s toplotnimi postajami in kotlovskimi podsistemi. Lahko bi prišlo tudi do večje havarije. Zato je bila nujna zamenjava procesorskega in komunikacijskega dela sistema vodenja toplotnih postaj, ki zajemajo tudi kotlovske podsisteme. Vhodno izhodni moduli, ožičenje in periferija so ostali obstoječi. 

Po dograjevanju sledilo preizkušanje programov 

»V začetku leta 2016 smo sklenili pogodbo z izvajalcem, ki je najprej vse električne načrte uskladil in narisal nove, z vsemi spremembami in zamenjavami, ki so bile predvidene. Oprema je bila dobavljena pred koncem leta 2016. V letu 2017 je bilo opravljeno programiranje novih krmilnikov, v katere je bilo treba ročno prepisati vse programe iz krmilnikov, ki smo jih postopoma dograjevali in izpopolnjevali zadnjih 20 let. Tudi to je obsežno delo. Sledilo je »off-line« preizkušanje programov s simulacijo,« pojasnjujejo v omenjenem podjetju.  

Delo na objektu se je začelo aprila 2017, pred zaustavitvijo toplotne postaje 1. Maja so zamenjali vse krmilnike toplotne postaje 1 in vseh podsistemov, ki tehnološko pripadajo bloku 1. Sledilo je takojšnje postopno priklapljanje in takojšnje preizkušanje posameznih signalov. 

Kot še omenja Energetika Ljubljana, so ob zelo prizadevnem delu sodelavcev in pogodbenih izvajalcev uspeli toplotno postajo 1 priključiti na nov sistem v celoti in preizkusiti vse signale in delovanje programa za prav vsako napravo, meritev, motor in ventil posebej, in to v enem mesecu.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.