Energetika

Trboveljčani leto 2012 začenjajo optimistično

Termoelektrarna Trbovlje je lani za desetino presegla prvotne proizvodne načrte in bo poslovno leto 2011 končala brez izgub.

Trboveljčani leto 2012 začenjajo optimistično
Čeprav je še konec minulega leta kazalo, da bo termoelektrarna Trbovlje poslovno leto 2011 končala z rdečimi številkami, je zaradi spremenjenih okoliščin poslovanja, konec leta prišlo do preobrata, tako da Trboveljčani leto 2012 začenjajo brez minusa iz leta prej. Sicer so v TET lani prihodki od prodaje proizvedene električne energije precej oziroma za dobro desetino  presegli sprva načrtovane, in sicer predvsem zaradi povečane potrebe po električni energiji iz te lokacije. Tako so sprva načrtovali proizvodnjo v višini 540 GWh, na koncu pa, predvsem zaradi neugodnih hidroloških razmer v drugi polovici leta in posledično večjega povpraševanja po termoenergiji, dejansko prvotne načrte presegli za 110 GWh. Razmere v minulem letu so tako znova potrdile, da slovenski elektroenergetski sistem energetsko lokacijo v Trbovljah še kako potrebuje in s tem znova vlile upanje, da bomo kmalu prišli tudi do najboljše rešitve za nadaljevanje tovrstne proizvodnje v Zasavju.
V termoelektrarni Trbovlje so konec leta predstavili tudi proizvodni načrt za letošnje leto, pri čemer planirajo proizvodnjo v višini 600 GWh, za kar naj bi porabili 450 tisoč ton premoga iz RTH, 40 tisoč ton velenjskega lignita ter tudi nekaj tisoč ton premoga iz uvoza. Podoben obseg proizvodnje načrtujejo tudi za leti 2013 in 2014, pri čemer pa računajo tudi na dodatne količine premoga iz novega rudnika Brnica, kjer naj bi se še nahajale precejšnje komercialno zanimive zaloge domačega premoga.(bj)
Brane Janjič
O avtorju