Energetika

Trboveljski svetniki bodo avgusta razpravljali o odlaganju pepela

Na izredni seji občinskega sveta Občine Trbovlje, ki bo potekala 8. avgusta, bodo vsi vabljeni lahko predstavili svoja stališča do odlaganja pepela iz Energetike Ljubljana.
Trboveljski svetniki bodo avgusta razpravljali o odlaganju pepela

Po sporočilu STA bodo na sejo občinskega sveta Občine Trbovlje, ki jo je sklicala trboveljska županja Jasna Gabrič, povabljeni tudi predstavniki okoljskega ministrstva, okoljske inšpekcije, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), HSE - Energetske družbe Trbovlje in Civilne iniciative Trbovlje. Kot je napovedano, bodo na tej seji lahko vsi vabljeni predstavili svoja stališča do odlaganja pepela, ki ga iz Energetike Ljubljana vozijo v Trbovlje.

Zasavska Levica je v petek pripravila sestanek z občani Trbovelj, ki so spregovorili o odlaganju elektrofiltrskega pepela na trboveljsko deponijo. Občani so bili ogorčeni nad ponavljajočim se okoriščanjem energetskega kapitala na račun zdravja ljudi in okolja v Zasavju, so sporočili iz stranke. Na sestanku so občani predlagali pripravo peticije v podporo čimprejšnji prepovedi odlaganja pepela na trboveljsko deponijo, ki je v lasti HSE - Energetske družbe Trbovlje, lokalni skupnosti pa so ponudili pomoč pri reševanju problematike.

Ustavitev naprave za predelavo odpadkov v podjetju Termit je mnoga podjetja prisilila, da poiščejo alternative za odvoz odpadkov; med drugim tudi Energetiko Ljubljana. Ta pepel, ki ostane po zgorevanju premoga v ljubljanski toplarni, sedaj vozi v Trbovlje, kar pa je vznemirilo občane in predstavnike občine. Energetika Ljubljana je namreč s HSE sklenila pogodbo o odvozu pepela do konca oktobra letos. Ta energetska družba pa je prejšnji teden zatrdila, da bo pepel skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material in ne bo končal na odlagališču.

Vse tri strani zagotovile, da ne gre za nevaren odpadek 

Po poročanju STA so v Energetiki Ljubljana medtem zagotovili, da pepel, ki nastaja v ljubljanski toplarni, ni nevaren odpadek, kar so zagotovili tudi predstavniki Ministrstva za okolje in prostor ter HSE. Ob tem so v Energetiki Ljubljana spomnili, da ljubljanska toplarna za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance. Pepel, ki nastaja v procesu pridobivanja energije, oz. material iz njega se lahko uporablja za nasipni material, v svetovnem merilu je široko uporabljen v gradbeni industriji, so dodali.

Po navedbah okoljskega ministrstva lahko HSE - Energetska družba Trbovlje zbira določene nenevarne odpadke, tudi pepel, ter jih predhodno skladišči v količini do 3.000 ton v zbirnem centru. Nadzor v zbirnem centru bo državni inšpektorat za okolje in prostor opravil v skladu s prioritetami dela, monitoring pa ni predpisan, je še zapisano v sporočilu STA. (mj)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.