Zanimivosti

Tretja enota nuklearke Flamanville poleti predvidoma v omrežje

Gradnja tretje enote jedrske elektrarne EPR Flamanville se bliža zaključku, saj naj bi jo predvidoma poleti 2024 priključili v omrežje.

Tretja enota nuklearke Flamanville poleti predvidoma v omrežje

Francoski regulator za jedrsko energijo ASN je odprl tritedensko javno posvetovanje o osnutku odločitve o zagonu tretjega reaktorja EPR Flamanville v Normandiji, ki naj bi ga v omrežje priključili letos poleti.

Po koncu posvetovanja bo ASN lahko odobril zagon elektrarne. To bo omogočilo natovarjanje jedrskega goriva in začetek zagonskih aktivnosti ter vključitev v omrežje.

Začetek gradnje tretjega reaktorja sega v konec leta 2007, nazivna moč reaktorja pa je 1.650 MW električne energije. Projekt naj bi zaključili že leta 2012, z zagonom reaktorja leta 2013, vendar pa se gradnja podaljšala vse do letošnjega leta. Kupolo reaktorske stavbe so sicer postavili že leta 2013, reaktorsko posodo pa vstavili leta 2014.

Reaktor EPR je gradila francoska družba Areva, gradnjo pa so spremljale tehnične težave, zamude pri gradnji, ki so projekt podaljšale za kar 12 let, in podražitve, zaradi katerih je strošek gradnje zrasel na več kot 13 milijard evrov. Vendar pa kaže, da se projekt bliža zaključku in da bo novi reaktor vendarle začel z obratovanjem.

Tretji reaktor na lokaciji Flamanville se bo tako pridružil obstoječima dvema reaktorjema, ki sta bila zgrajena leta 1986 in 1987, moč vsakega od njiju pa je 1.300 MW.

Katarina Prelesnik
O avtorju