Omrežja

Tudi februarja zaznana rast odjema električne energije

Slovenski odjemalci so februarja iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 59,2 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,4 odstotka več kot februarja lani.

Tudi februarja zaznana rast odjema električne energije

Povpraševanje po električni energiji je bilov prvih dveh letošnjih mesecih večje od primerljivega lanskega, pri čemer je bilo iz prenosnega omrežja v januarju in februarju skupaj prevzetih že nekaj manj kot 2,3 TWh električne energije. V februarju je odjem znašal milijardo 59,2 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 3,4 odstotka več kot isti mesec lani. Od tega so distribucijska podjetja prevzela 921.6 milijona kilovatnih ur (4,7-odstotna rast), neposredni odjemalci pa 105,5 milijona kilovatnih ur ( za 3,8 odstotka manj kot februarja lani). Za 6,1 odstotka je bil letos v primerjavi z lani manjši tudi odjem ČHE Avče, ki je februarja za potrebe črpanja prevzela 32,1 milijona kilovatnih ur električne energije.
Zaradi zmanjšane domače proizvodnje smo za pokritje vseh potreb morali februarja 824,8 milijona kilovatnih ur električne energije uvoziti (24-odstotna rast), v sosednje elektroenergetske sisteme pa smo oddali za 688,2 milijona kilovatnih ur presežkov (za 13,6 odstotka manj kot februarja lani).

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.