Omrežja

Ukrajina in Moldavija del evropskega elektroenergetskega sistema

Za pospešitev projekta sinhronizacije celinskega evropskega z elektroenergetskima sistemoma Ukrenergo in Moldelectrica se je zahvalil tudi Volodimir Zelenski.

Ukrajina in Moldavija del evropskega elektroenergetskega sistema

Na zahtevo sistemskih operaterjev Ukrajine in Moldavije, družb Ukrenergo in Moldelectrica,  po prednostni sinhronizaciji z evropskim elektroenergetskim sistemom, je bil včeraj ob 11.13 ukrajinski elektroenergetski sistem prvič povezan z evropskim sistemom, s čimer je postal del največjega povezanega elektroenergetskega omrežja na svetu. Omenjeni državi sta bili doslej del ruskega elektroenergetskega sistema, v katerega spada tudi Belorusija.
Priprave na priključitev Ukrajine in Moldavije so sicer potekale že vse od leta 2017, saj morajo  države prosilke za priključitev oziroma njihovi sistemski operaterji pred pridružitvijo izpolniti vrsto tehničnih zahtev, ki jih predpisujejo evropska pravila in evropsko združenje sistemskih operaterjev ENTSO-e. Pred včerajšnjo predčasno priključitvijo so bile zato opravljene tudi obsežne analize morebitnih vplivov na delovanje celotnega evropskega povezanega omrežja in opredeljena morebitna tveganja, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je pod določenimi pogoji vendarle že mogoče ugoditi prošnji za priključitev. Sistemski operaterji vključeni v sinhrono cono celinske Evrope (CESA) morajo namreč ves čas skrbeti za ohranjanje stabilne frekvence v omrežju (ta je določena na 50 Hz) in zagotavljanje ravnovesja med proizvodnjo in porabo na celotnem območju ter s tem tudi nemotene oskrbe odjemalcev. Formalni pogoj za sinhronizacijo je tudi izolirano delovanje energetskega sistema po tri dni pozimi in poleti. To pomeni, da se država povsem odklopi in mora v treh dneh dokazati, da je sistem sposoben delovati tudi samostojno. 

Omrežje celinske Evrope oskrbuje več kot 400 milijonov odjemalcev v 24 evropskih državah, vanj pa je preko slovenskega sistemskega operaterja družbe ELES vključena tudi Slovenija. 

 

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.