Energetika

Umetna inteligenca si utira pot tudi v elektroenergetiko

V Tehnološkem parku v Ljubljani je včeraj potekala delavnica o umetni inteligenci kot prvi tovrstni posvet v Sloveniji.
Umetna inteligenca si utira pot tudi v elektroenergetiko

Delavnico z naslovom »Umetna inteligenca: Pripravljeni na izzive v elektroenergetiki?« je pripravilo in 6. novembra 2019 uspešno izvedlo Slovensko združenje slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED. V zadnjem času razvoj novih tehnologij kaže uporabnost tudi v svetu elektroenergetskih sistemov. 

Prva tovrstna delavnica pri nas, na kateri je bilo navzočih 122 udeležencev, je bila zelo pomembna za predstavitev novih orodij, metod in izkušenj na tem področju, ki elektroenergetskim strokovnjakom pripomorejo do boljših tehničnih analiz, zmanjšanja stroškov, pa tudi  do boljših poslovnih odločitev. Na strokovnem srečanju se je namreč pokazalo, da se tudi pri nas pospešeno razvijajo in uspešno implementirajo v praksi področja, kot so podatkovna analitika, strojno učenje in umetna inteligenca v elektroenergetiki, na kar kažejo številne aplikacije v prenosu, distribucijah, proizvodnji in trgovanju z energijo ter v elektroenergetski industriji. 

Z umetno inteligenco do boljših procedur v elektroenergetiki 

Umetna inteligenca je v našem vsakdanjem življenju prisotna že precej časa, predvsem v področju računalništva in svetovnega spleta. Vsakič ko uporabljamo spletne iskalnike, delamo fotografije s samodejno zaznavo obraza, opravljamo spletno nakupovanje in podobno, v ozadju tečejo algoritmi, ki se učijo iz naših preteklih dejanj na spletu in nam poizkušajo zagotoviti najboljšo uporabniško izkušnjo. Iz sveta spletnih velikanov pa si umetna inteligenca utira svojo pot tudi na ostala področja, eno izmed teh je elektroenergetika. Njena uporaba v elektroenergetskih sistemih sicer še ni tako široka in vsakdanja kot v svetu interneta, vendar pa se pojavljajo primeri, kjer ima umetna inteligenca konkreten prispevek klasičnim elektroenergetskim pristopom in velik potencial za izboljšanje trenutno uveljavljenih procedur.

Porast uporabe umetne inteligence v elektroenergetiki gre pripisati predvsem dejstvu, da se ta sektor v zadnjem desetletju pospešeno digitalizira zaradi vse večjega deleža t. i. pametnih omrežij. Ta morajo biti podprta z ustreznimi meritvami in računalniškimi ter komunikacijskimi tehnologijami, posledica česar je ustvarjanje velike količine podatkov. Da bi iz podatkov pridobili uporabno vrednost jih je potrebno analizirati in s pomočjo umetne inteligence ustvariti podatkovne modele, ki inženirjem lajšajo strokovno delo, podjetjem pa izboljšujejo procese poslovanja, načrtovanja, upravljanja in vzdrževanja elektroenergetskih sistemov. (mj)

Več o tem na: www.cigre-cired.si

 

 

 

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju