Termo energija

Uspešen test zagona agregatov TEB med remontom NEK

Termoelektrarna Brestanica (TEB) je minuli teden v okviru načrtovanih remontnih aktivnosti Nuklearne elektrarne Krško (NEK) izvedla uspešna testna zagona dveh plinskih agregatov iz breznapetostnega stanja. Testiranje je vključevalo otočno obratovanje in napajanje dela lastne rabe jedrske elektrarne.

Uspešen test zagona agregatov TEB med remontom NEK

Prvi test: Otočno obratovanje s plinskimi agregati PB6 in PB1
Prvi testni zagon je vključeval aktiviranje plinskih agregatov PB6 in PB1, ki sta zagnana po strogih navodilih in postopkih otočnega obratovanja TEB. Ta test je bil ključen za preverjanje sposobnosti agregatov, da v predvidenem času zagotovijo potrebno električno energijo za energetski otok TEB – NEK. Uspešna izvedba prvega testa je omogočila izpolnjevanje pogojev za nadaljevanje remontnih postopkov v NEK.

Drugi test: Preizkus novega plinskega bloka PB7
V okviru drugega testa je bil izveden preizkus novega plinskega bloka PB7, namenjenega prav tako otočnemu obratovanju in napajanju NEK. Ta test je bil izjemno pomemben, saj predstavlja ključni korak za vpis agregata v Revidirano varnostno poročilo (USAR). Uspešnost testa potrjuje, da bo plinski blok PB7 uradno priznan in bo lahko služil potrebam NEK.

Prihodnje nadomeščanje in nadgradnje
Novozgrajena plinska bloka PB6 in PB7 bosta v prihodnjem obdobju postopoma nadomeščala obratovanje starejših plinskih blokov PB1-3, ki so prej zagotavljali funkcije otočnega obratovanja in napajanja dela lastne rabe NEK. Ta nadgradnja ne samo da izboljšuje učinkovitost, ampak tudi povečuje varnostno zanesljivost TEB v sklopu NEK. Izvedba teh testov predstavlja pomemben korak v nadaljevanju zagotavljanja zanesljivega in varnega obratovanja Nuklearne elektrarne Krško. S temi koraki TEB ne le izpolnjuje, ampak tudi presega trenutne standarde v jedrski varnosti, pri čemer poudarja svojo zavezanost k inovacijam in stalnim izboljšavam v energetskem sektorju.

Mare Bačnar
O avtorju