Energetika

Uspešno zaključen tehnični pregled plinskega bloka PB7

Začenja se šestmesečno obdobje poskusnega obratovanja, v sklopu katerega bodo potekale tudi prve meritve obratovalnega monitoringa. 
Uspešno zaključen tehnični pregled plinskega bloka PB7
V Brestanici so 1. aprila dosegli še zadnji mejnik v procesu dokončanja projekta postavitve plinskega bloka 7, ki so ga z pridobitvijo soglasja s strani ustanovitelj družbe GEN energija začrtali konec leta 2018. Kljub nevšečnostim, ki so jih izvajalcem gradbenih in montažnih del povzročili pandemija ter uvedeni previdnostni in dodatni varnostni ukrepi, so dela v termoelektrarni Brestanici uspeli dokončati v skladu s prvotnimi načrti in novi plinski blok 7 pripraviti za tehnični pregled, ki je bil uspešno izveden včeraj. Gre za pomemben korak, ki poleg končnega prevzema (Taking Over Certificate) predstavlja simboličen mejnik zaključevanja projekta. 
Kot so sporočili iz Termoelektrarne Brestanica, je štiričlanska komisija iz Ministrstva za okolje in prostor temeljito pregledala vso dokumentacijo in preverila tudi dejansko stanje na terenu. Poudarek je bil na podrobnem pregledu dokazil o kakovosti vgrajenih inštalacij, opreme, materialov in dokumentacije izvedenega stanja. Po oceni komisije je bil projekt postavitve plinskega bloka PB7 izveden v skladu z gradbenim dovoljenjem, pri čemer so bili upoštevani vsi pogoji in ukrepi. Na osnovi zaključkov tehničnega pregleda je bilo odrejeno šestmesečno poskusno obratovanje, v sklopu katerega bodo izvedene tudi prve meritve obratovalnega monitoringa v skladu s programom prvih meritev. V drugi polovici leta nato sledi pridobitev uporabnega dovoljenja in predaja plinskega agregata v uporabo.
Kot je znano so se gradbena dela za postavitev agregata PB7 začela v poletnih mesecih leta 2019, ki so sprva potekala po načrtih, a jih je potem razglasitev epidemje koronavirusa nekoliko zamaknila. Po sprostitvi ukrepov so v Brestanici z deli in montažo vse potrebne opreme pohiteli in ključna dela konec minulega leta tudi uspešno zaključili. Konec januarja letos je bila tako uspešno izvedena  prva sinhronizacija novega plinskega bloka z omrežjem, nato pa se je začelo testiranje in preizkušanje vgrajene opreme. Ocenjena investicijska vrednost projekta sicer znaša dobrih 26 milijonov evrov.
Brane Janjič
O avtorju