Energetika

Usposabljanje za neodvisne strokovnjake za izdelavo energetskih izkaznic

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo vabi na obvezno dopolnilno usposabljanje za neodvisne strokovnjake, specializirane za izdelavo energetskih izkaznic, ki je namenjeno zagotavljanju kakovosti in ažuriranju znanja ter veščin strokovnjakov na tem ključnem področju.

Usposabljanje za neodvisne strokovnjake za izdelavo energetskih izkaznic
V skladu z zakonodajo se morajo vsi imetniki licenc za neodvisne strokovnjake za izdelavo energetskih izkaznic udeležiti dopolnilnega usposabljanja.

Zakonska zahteva za licenco neodvisnih strokovnjakov

Usposabljanje je v skladu s petim odstavkom 40. člena Zakona o učinkoviti rabi energije (ZURE) in se nanaša na imetnike licence neodvisnih strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic. Po tem zakonu so ti strokovnjaki dolžni obnavljati svoje znanje vsakih pet let po pridobitvi licence. Ta postopek ne vključuje preizkusa znanja, vendar je ključnega pomena za ohranjanje kakovosti njihovega dela. Petletno obdobje od začetka izdajanja licenc neodvisnim strokovnjakom se je končalo julija 2023. V skladu z zakonodajo se morajo vsi imetniki licenc za neodvisne strokovnjake za izdelavo energetskih izkaznic udeležiti dopolnilnega usposabljanja, da bodo lahko še naprej zagotavljali kakovostne energetske izkaznice.

Kaj pričakovati od dopolnilnega usposabljanja

Dopolnilno usposabljanje, skladno s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o usposabljanju, licencah in registru licenc neodvisnih strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic, traja najmanj 4 ure. Usposabljanje zajema najnovejše informacije s področja izdelave energetskih izkaznic, vključno z najnovejšimi smernicami in ugotovitvami iz že izvedenih izdelav energetskih izkaznic. Dopolnilna usposabljanja bodo izvajali strokovnjaki iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, v sodelovanju z izvajalci rednega usposabljanja, kot sta Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije ter Gradbeni inštitut ZRMK. Tako boste zagotovo deležni najkakovostnejšega usposabljanja.

Pridobite Uradno Potrdilo o Usposabljanju

Da bi omogočili najboljšo prilagodljivost, bodo usposabljanja potekala 25. septembra od 13:00 do 17:00, ter 10. oktobra od 13:00 do 17:00. Usposabljanja bodo potekala v živo na lokaciji Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva ulica 13 v Ljubljani. Zaradi omejenih prostorskih zmogljivosti dvorane (največ 130 udeležencev) je obvezna predhodna prijava prek prijavnega obrazca. Vsak udeleženec se lahko prijavi le na en izbrani termin. Po uspešni udeležbi na dopolnilnem usposabljanju bodo izdajatelji prejeli uradno potrdilo o opravljenem usposabljanju, ki bo pomagalo ohraniti njihovo licenco kot neodvisnih strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic.

Mare Bačnar
O avtorju