Hidro energija

V Brežicah nastaja Center za promocijo obnovljivih virov energije

Ta bo v Vili Kušljan. Prejšnji teden so na ploščadi ob HE Brežice odprli ulično razstavo z naslovom Kušljanova vila in njeno življenje.

V Brežicah nastaja Center za promocijo obnovljivih virov energije

Na pobudo družbe HESS v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice ter Društvom za oživitev mesta Brežice so raziskali življenjsko pot stare meščanske vile in predstavili njeno vizijo za naprej. Novi center bo prispeval k razvoju ožje in širše regije, lokalnih skupnosti, širjenju turistične ponudbe ter v povezavi z znanostjo ozaveščal in izobraževal o pomenu okoljevarstva in prehoda na obnovljive vire energije. Idejo je pozdravil tudi Ivan Molan, župan mesta Brežic, ki ga veseli zavedanje in vključenost podjetij, ki se lotevajo družbeno odgovornih in koristnih projektov ter tako pripomorejo k razvoju občine kot celote.

Sedanjo prenovo vile in prihodnjo vzpostavitev Centra obnovljive energije je predstavil direktor družbe HESS Bogdan Barbič. Poudaril je, da se družba HESS že več kot desetletje ukvarja z razvojem obnovljivih virov. »Pri tem ugotavljamo, da je poznavanja na tem področju relativno malo, zanimanje ljudi pa je veliko. Brez posebne promocije smo namreč na ogledih hidroelektrarn letno beležili več tisoč obiskovalcev, zato je bila odločitev za vzpostavitev centra, kjer bi se lahko znanja željni seznanili z različnimi tehnologijami, s pomočjo katerih lahko iz obnovljivih virov pridobivamo električno energijo, logična. Objekt nameravamo tudi fizično razširiti. Dogradili bomo večnamensko dvorano s pogledom na hidroelektrarno, zgradili atrij ter uredili okolico, da bo primerna za dogodke za potrebe družbe HESS in širše. Objekt bo v celoti samooskrben, brez priključka na omrežje, napajan samo iz obnovljivih virov. Ponujal bo digitalno doživetje in vsebine predstavljal z moderno tehnologijo za vizualizacijo navidezne resničnosti.«

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in avtorica razstave dr. Ivanka Počkar sta obiskovalce popeljali skozi bogato zgodovino vile, ki je v zadnjih sto letih zamenjala veliko lastnikov in stanovalcev. Najdlje jo je imel v lasti Franc Kušljan, po katerem vila nosi ime. Dogodek so popestrili učenci Glasbene šole Brežice. O Kušljanovi vili, njeni zgodovini in o načrtih za prihodnost je na dan odprtja izšla publikacija, ki je brezplačno na voljo v Posavskem muzeju Brežice. 

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.