Hidro energija

V družbi SENG ponosni na domače kanuiste

Družba Soške elektrarne Nova Gorica je izrazila ponos nad izjemnimi dosežki kanuista Luke Božiča, aktualnega zmagovalca svetovnega pokala v kanuju, člana Kajak kluba Soške elektrarne Nova Gorica KKSE, ki je v svoji bogati karieri dosegel vrsto medalj na svetovnih tekmovanjih v kanuju.

V družbi SENG ponosni na domače kanuiste
Generalni direktor družbe SENG Mitja Gorjan, kanuist Luka Božič in Ivan Zagožen, predsednik KKSE.

Generalni direktor družbe SENG Mitja Gorjan je na sedežu družbe gostil izjemnega kanuista Luko Božiča, aktualnega zmagovalca svetovnega pokala v kanuju. Božič, član Kajak kluba Soške elektrarne Nova Gorica KKSE, je postal pravi ponos lokalne skupnosti. Srečanja se je udeležil tudi Ivan Zagožen, predsednik KKSE. Luka Božič se je prvič preizkusil v kanuju pri zgolj devetih letih. Njegov izjemen talent za ta šport je že v mladinski konkurenci prinesel številna odličja in medalje. Večji del kariere je preživel v treningu pod vodstvom domačega trenerja Dejana Testena, v zadnjih letih pa je svoje veščine nadgrajeval s pomočjo trenerja Boruta Javornika.

Zlata pot do svetovnega prvaka
V članski konkurenci je Božič prvič zablestel v tandemu s Sašem Taljatom. Skupaj sta osvojila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Španiji. Nato je sledila osma pozicija na olimpijskih igrah v Londonu, leto kasneje pa sta postala svetovna prvaka v disciplini spust-sprint v Solkanu. Svetovni naslov sta si priborila tudi leta 2014 v Združenih državah Amerike. V Riu de Janeiru leta 2016 sta Sloveniji prinesla 7. mesto, vrsto vrhunskih rezultatov pa sta dosegla tudi na tekmovanjih za svetovni pokal.

Od dvojca do posamičnih uspehov
Po športni "upokojitvi" sotekmovalca Saša Taljata, je Luka Božič osvojil svet kanuja enojca. Od leta 2014 je stalni član slovenske reprezentance, kjer je na največjih tekmovanjih osvojil več medalj v moštvenih vožnjah. Posamično se je najvišje uvrstil leta 2019, ko je na svetovnem prvenstvu v Španiji zasedel 3. mesto. Letos je dosegel še en velik dosežek - postal je skupni zmagovalec svetovnega pokala. Mitja Gorjan, generalni direktor SENG, je izrazil ponos nad dosežki Božiča ter poudaril, da ti predstavljajo vrhunec vseh uspehov, ki jih dosega klub. »Uspeh Luke Božiča je navdih za mlade športnike, ki so na začetku svoje veslaške poti,« je še dodal. Ivan Zagožen, predsednik KKSE, je ob 75. obletnici kluba izrazil navdušenje nad dosežki Božiča ter poudaril pomembno vlogo dolgoletnega sodelovanja s SENG. Ta ostaja trden zaveznik kajakaštva na reki Soči, s čimer nadaljuje svojo podporo lokalnemu športu in skupnosti.

Mare Bačnar
O avtorju