Hidro energija

V hidroelektrarni Brežice gostili avstrijske študente

Hidroelekrarno Brežice so obiskali študenti Univerze v Gradcu, ki so si ogledali primer dobre prakse večnamenskega projekta izgradnje hidroelekrarn na spodnji Savi.

V hidroelektrarni Brežice gostili avstrijske študente

V družbi HESS podpirajo razvoj znanja in interdisciplinarno povezovanje najrazličnejših strok, zato jih obiski nadobudnih mladih strokovnjakov, ki bodo kreirali prihodnost, še posebej veselijo. Ta teden so njihov objekt Hidroelekrarne Brežice obiskali študenti Univerze v Gradcu, ki so si v sklopu dvodnevne strokovne ekskurzije po Sloveniji ogledali primer dobre prakse večnamenskega projekta izgradnje HE na spodnji Savi. Predstavljeno jim je bilo delovanje HE Brežice kot največje hidroelektrarne v spodnjesavski verigi, ki s svojo letno proizvodnjo zagotovi električno energijo več kot 40.000 gospodinjstvom.

Spoznali so se z biotsko pestrimi ureditvami za naravo in sodobno ribjo stezo, ki ribam omogoča prosto migracijo med vodnimi sistemi. V sklopu investicije je bilo namreč kar 20 odstotkov finančnih sredstev namenjenih celovitim ureditvam za naravo, kar je po njihovi oceni celo za avstrijske razmere nadpovprečno. Obisk se je zaključil z ogledom visokovodnega razbremenilnika, ki je skupaj s hidroelektrarno rešil poplavno problematiko med mestoma Krško in Brežice.

Mare Bačnar
O avtorju