Energetika

V letu 2020 gospodinjstva v EU porabila 27 odstotkov vse porabljene energije v EU

V EU so gospodinjstva največ energije porabila za ogrevanje stanovanj.

V letu 2020 gospodinjstva v EU porabila 27 odstotkov vse porabljene energije v EU

Evropski statistični urad je objavil podatke o porabi energije v gospodinjstvih v EU v letu 2020. Večino končne porabe energije gospodinjstva pokrivajo z zemeljskim plinom (31,7 odstotka) in električno energijo (24,8 odstotka). Obnovljivi viri energije predstavljajo 20,3 odstotka, nafta in naftni derivati 12,3 odstotka ter pridobljena toplota 8,2 odstotka. Majhen delež (2,7 odstotka) še vedno pokrivajo proizvodi iz premoga (trda goriva).

V EU gospodinjstva največ energije porabijo za ogrevanje stanovanj (62,8 odstotka končne porabe energije v stanovanjskem sektorju). Električna energija, porabljena za razsvetljavo in večino električnih naprav predstavlja 14,5 odstotka (brez porabe električne energije za napajanje glavnih ogrevalnih, hladilnih ali kuhalnih sistemov), nekoliko višji pa je delež porabljene energije za ogrevanje vode, ki predstavlja 15,1 odstotka.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.