Energetika

V Ljubljani dva učinkovita sistema daljinske oskrbe z energijo

MOL: Uporabniki daljinskega ogrevanja v Ljubljani sami odločajo o začetku ogrevalne sezone.
V Ljubljani dva učinkovita sistema daljinske oskrbe z energijo

V praksi to pomeni, da se v primeru, da živijo v večstanovanjskih stavbah, obrnejo neposredno na njihovega upravnika in mu sporočijo, da jih zebe. Lahko pa se obrnejo tudi neposredno na Energetiko Ljubljana, kot med drugim pojasnjuje Mestna občina Ljubljana.

MOL ima največji sistem daljinskega ogrevanja v Slovenji. Preko njegove infrastrukture, to je vročevodnega omrežja, ki skupno obsega kar 500 km podzemnih cevi, s toploto in sanitarno toplo vodo oskrbujejo skoraj 65.000 uporabnikov. Za to skrbi okoli 4.100 toplotnih postaj, ki se v času potreb po ogrevanju preprosto priklopijo - priklopijo pa se takrat, ko to želijo uporabniki.

Podjetje Energetika Ljubljana zagotavlja dva temeljna sistema za daljinsko oskrbo z energijo, in sicer sistem daljinskega ogrevanja ter sistem oskrbe z zemeljskim plinom. Po podatkih podjetja se sistem daljinskega ogrevanja razprostira predvsem v osrednjem delu mesta Ljubljana in z vročo vodo za potrebe ogrevanja in pripravo sanitarne tople vode oskrbuje okoli 64.700 uporabnikov, od tega 59.000 gospodinjskih in 5.700 poslovnih uporabnikov.

Sistem oskrbe z zemeljskim plinom se razprostira tudi na obrobju mesta in v nekaterih sosednih občinah. Z zemeljskim plinom se za ogrevanje, pripravo sanitarne tople vode ali za kuho trenutno preko omrežja Energetike Ljubljana oskrbuje okoli 64.000 uporabnikov, od tega 61.000 gospodinjskih in 3.000 poslovnih uporabnikov.

Oba sistema za daljinsko oskrbo z energijo skupaj obsegata več kot 1.600 km infrastrukture in predstavljata enega največjih ter okoljsko in energetsko učinkovitih sistemov za daljinsko oskrbo z energijo v tem delu Evrope.

 

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.