Termo energija

V Ljubljani nižja cena toplote

Energetika Ljubljana je s 1. novembrom znižala variabilno ceno toplote za dobrih 13 odstotkov, pri čemer naj bi znižane cene veljale najmanj do konca tega leta.

V Ljubljani nižja cena toplote

Kot so sporočili iz Energetike Ljubljana, so veseli, da lahko v času zelo visokih cen uporabnike daljinskega ogrevanja v Ljubljani obvestijo, da so s 1. novembrom znižali variabilno ceno toplote. Znižanje znaša dobrih 13 odstotkov, tako da po novem cena toplote v Ljubljani znaša 79 evrov na megavatno uro, kar je za 12 evrov manj od dosedanje veljavne cene (91,4 EUR/MWh). Ključen razlog, da so lahko v prestolnici pocenili ogrevanje so nižji pričakovani stroški goriv do konca leta, saj je zaradi ugodnih vremenskih pogojev možna ugodnejša struktura porabe goriv oziroma več proizvodnje iz premoga ter poraba cenejšega kurilnega olja namesto plina. Daljinsko ogrevanje v Ljubljani tako ostaja med najugodnejšimi v državi, v Energetiki pa vsaj do konca tega leta novih sprememb cene toplote ne predvidevajo. Kot pravijo, je oskrba s toploto regulirana dejavnost in se spremembe cene zato lahko izvajajo le ob dejanskih spremembah stroškov energentov in emisijskih kuponov, ki vplivajo na stroške proizvodnje toplote, in sicer tako navzgor kot navzdol.
Drugače pa naj bi se zaradi omenjenega znižanja skupni mesečni strošek ogrevanja za november in ob upoštevanju vseh dajatev in DDV za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2  znižal za okoli 11 evrov in bo znašal okvirno 84 evrov (na letni ravni 834 evrov). Za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo novembra nižji za 37 evrov in bo znašal 295 evrov oziroma naj bi na letni ravni za ogrevanje letos porabili 2.718 evrov.

Brane Janjič
O avtorju