Energetika

V MOL več javnih podjetij in zavodov na krožni poti

Med mnoge spodbudne primere krožnega gospodarstva v Mestni občini Ljubljana (MOL) se uvršča tudi (so)proizvodnja energije.
V MOL več javnih podjetij in zavodov na krožni poti

Energetika Ljubljana iz ene enote goriva sočasno proizvaja toploto in elektriko (krajše SPTE). Toploto, ki nastane pri proizvodnji elektrike, se z visoko učinkovitostjo uporabi še za ogrevanje vode v sistemu daljinskega ogrevanja. 

Iz plina, ki nastane pri biološki predelavi odpadkov v RCERO Ljubljana (Regijski center za ravnanje z odpadki), na leto proizvedejo 17.000 MWh električne energije in 36.000 MWh toplote. Bioplin nastaja pri anaerobni fermentaciji biorazgradljivih odpadkov, pridobljeni elektrika in toplota pa zadostujeta za obratovanje celotnega regijskega centra.

Ob tem še na kratko omenimo, da se v Mestni občini Ljubljana na krožni poti nahajajo tudi Javni zavod Šport Ljubljana (posodobitev hladilnega sistema v ledeni dvorani Tivoli, izgradnja novega hladilnega sistema v ledeni dvorani Zalog), Javno podjetje Žale (vgradnja toplotnega izmenjevalca v sistem dveh kremacijskih peči, znižanje temperature dimnih plinov) ter Javno podjetje Voka Snaga (zajemanje odlagališčnega plina, predelava bioplina v električno energijo). Sicer pa je v MOL še cela vrsta drugih primerov krožnega gospodarstva, na primer glede trajnostnih izdelkov, odsluženih avtobusnih sedežev, obnove avtomobilskih pnevmatik, predelave bioloških odpadkov v kompost, take in podobne projekte pa bi lahko še naštevali.

»Prepričani smo, da bo usmerjanje iz linearnega v krožno gospodarstvo v prihodnje pomembno vplivalo ne samo na proizvodnjo in gospodarstvo, ampak na celotno družbeno ureditev ter na spremembo naše miselnosti. Če se bomo naučili rabiti in porabiti manj, stvari uporabiti večkrat in še naprej sledili načelom delitvene ekonomije, bomo zmagovalci mi in naše okolje,« poudarjajo v MOL. (mj)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.