Energetika

V pripravi razpis za novo plinsko-parno enoto v Energetiki Ljubljana

Kot so povedali v družbi Energetika Ljubljana, jim pridobljena podlaga za izvedbo naložbe PPE-TOL omogoča pripravo razpisa, ki je v teku.
V pripravi razpis za novo plinsko-parno enoto  v Energetiki Ljubljana

S prigradnjo plinsko-parne turbine oz. plinsko-parnim kombiniranim procesom (PPE-TOL) bo Energetika Ljubljana zmanjšala porabo premoga in izpuste v zrak ter ob enaki proizvodnji toplotne energije podvojila proizvodnjo električne energije. 

Kot je pojasnil Herman Janež, direktor razvojnega sektorja družbe Energetika Ljubljana, jim je Agencija za energijo konec junija izdala sklep o uvrstitvi PPE-TOL v podporno shemo. »To konkretno pomeni potrditev projekta za proizvodno napravo PPE-TOL, s tehnologijo plinske turbine s kombiniranim ciklom in rekuperacijo toplote, ki kot vir za proizvodnjo uporablja zemeljski plin. Drugače povedano, gre za pomembno podlago za izvedbo te naložbe, s katero bomo dve premogovni enoti nadomestili s plinsko-parno enoto oz. zagotovili, da se bo večina premoga nadomestila z zemeljskim plinom. Priprava razpisa je tako sedaj v teku in ocenjujemo, da bo objavljen jeseni.«   

Nova PPE bo prinesla vrsto pomembnih koristi 

Razvojna strategija TE-TOL je prilagojena predvsem okoljskim in tehnološkim dejavnikom. Zaradi večjega izkoristka pri plinski tehnologiji in vsaj podvojenega obsega proizvodnje električne energije ob enaki količini emisij, bodo z zamenjavo tehnologije dosegli zmanjšanje specifične emisije CO2 na enoto proizvoda koristne energije. Plinska tehnologija ima namreč dvakrat manjši emisijski faktor na enoto proizvoda v primerjavi s premogovno tehnologijo. V letni bilanci bo kvota emisij CO2 ostala na skoraj enaki vrednosti kot pred investicijo, a se bo proizvodnja električne energije povečala za vsaj dvakrat. 

Poleg zmanjšanja negativnih vplivov na okolje (zmanjšanje emisij TGP in specifičnih emisij CO2) so druge koristi prigradnje plinsko-parne enote, ki jih izpostavljajo v Energetiki Ljubljana, še diverzifikacija energentov (zmanjšanje odvisnosti od premoga), podvojitev proizvodnje električne energije in povečanje instalirane moči v elektroenergetskem sistemu. 

Po navedbi Energetike Ljubljana znaša ocenjena vrednost naložbe v novo plinsko-parno enoto okoli 117 milijonov evrov brez stroškov financiranja.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.