Obnovljivi viri

V Radečah priklopili prvo samooskrbno mestno jedro v Sloveniji

Občani in ustanove, vključene v samooskrbno skupnost, so tako postali energetsko samooskrbni in v celoti prešli na uporabo obnovljivih virov energije, pri čemer bodo za elektriko plačevali manj, kot, če ne bi bili v skupnosti.

V Radečah priklopili prvo samooskrbno mestno jedro v Sloveniji

Občina Radeče in podjetje SONCE energija sta se dogovorili pri uporabi strešnih površin ZD Radeče za zeleni dogovor in  prehod v brezogljično mesto. V ta namen je podjetje SONCE energija na strehi ZD Radeče zgradilo 112 kWp sončno elektrarno, ki bo proizvedla približno 120 MWh električne energije na leto in bo tako pokrila potrebe mestnega jedra po električni energiji. 
V skladu z zakonodajo sta občina in podjetje SONCE energija omogočili, da so se lahko odjemalci, ki so priključeni v centru mesta na isto transformatorsko postajo kot sončna elektrarna, vključili v samooskrbno OVE skupnost (SOVES). Podjetje SONCE energija je v dogovoru z občino tako ponudilo vsem zainteresiranim občanom in javnim ustanovam vključitev v SOVES SONCE Radeče center, pri čemer se je 10. junija petnajst odjemalcev električne energije, ki živijo v okoliških hišah in blokovskih stanovanjih, tudi uradno priklopilo na SOVES in postalo električno samooskrbnih. Zdravstveni dom Radeče se žal zaradi presežene moči električnega priključka, sicer ni mogel  priklopiti v samooskrbno OVE skupnost, bo pa kljub temu lahko koristil približno 60 MWh presežka električne energije iz SOVES posredno, s pomočjo cenejše dobave tople sanitarne vode in pomoči pri ogrevanju objekta, ki jo bo podjetje SONCE energija dobavilo s pomočjo toplotne črpalke priključene v SOVES.

Kot poudarjajo v podjetju SONCE, je ključna prednost vključitve v samooskrbno skupnost ta, da njeni člani ne bodo čutili aktualnega zvišanja cen elektrike, njihov račun pa bo v povprečju celo nižji, kot je bil pred podražitvami. »Prav tako bo lahko vsak član SOVES v primeru ustvarjenih presežkov proizvodnje nad porabo električne energije v koledarskem letu, koristil možnosti platforme SunContract in prosto razpolagal z njimi, jih prenašal na druga merilna mesta ali v naslednje koledarsko leto,« še dodaja Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij v podjetju SONCE energija in direktor energetske tržnice SunContract.
Župan občine Radeče Tomaž Režun pa je ob novi pridobitvi v mestu povedal, da je bil celoten projekt zgledno speljan in bo poleg prihrankov, ki jih prinaša članom samooskrbne skupnosti, pomembno prispeval tudi k čistejšemu okolju in zdravju krajanov ter zaznamoval prehod Radeč v ogljično nevtralno mesto. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.