Obnovljivi viri

V Salonitu Anhovo odprli prvo polnilnico čistega vodika v Sloveniji

S tem dejanjem se naša edina cementarna, ki želi postati ena prvih ogljično nevtralnih cementarn do leta 2035, pridružuje pobudnikom za vzpostavitev vodikove infrastrukture v širši regiji.

V Salonitu Anhovo odprli prvo polnilnico čistega vodika v Sloveniji

Današnje odprtje prve polnilnice za oskrbo s čistim vodikom v Salonitu Anhovoje potekalo kot del programa mednarodne konference z naslovom Vodikov ekosistem Severnega Jadrana in  podpira prizadevanja Salonita Anhovo za prehod na čisto, obnovljivo energijo. Kot so sporočili iz Salonita Anhovo, je vzpostavitev vodikovega ekosistema v regiji pomembna za uresničitev njihovih strateških ciljev postati ena prvih ogljično nevtralnih cementarn z minimalnim vplivom na okolje do leta 2035. Pri razogljičenju proizvodnega procesa kot tudi tovornega prometa pa ima zeleni vodik, pridobljen iz obnovljivih virov, pomembno vlogo. Čisti vodik je med drugim mogoče s kombinacijo CO2 iz industrijskih procesov spremeniti v sintetični metan, ki je v tem primeru ogljično nevtralno gorivo.
Dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, je ob današnji slovensotni posatvitvi prve polnilnice za čisti vodik povedal: »Resničen preboj na področju čiste energije, ki je nujno potrebna za doseganje podnebne nevtralnosti, se lahko zgodi le s sodelovanjem različnih sektorjev. Izzivov podnebnih sprememb ne more rešiti eno samo podjetje ali panoga, stopiti moramo skupaj, doseči sektorsko integracijo in se tudi regijsko povezovati. Čisti vodik predstavlja rešitev, s katero lahko preidemo na čisto energijo, zato v Salonitu Anhovo aktivno sodelujemo in podpiramo vzpostavitev vodikovega ekosistema v naši regiji. Prepričani smo, da je čisti vodik lahko temelj čiste prihodnosti naše regije.« 
Salonit Anhovo sicer v svoje razvojne načrte poleg prehoda na čisto energijo dosledno vključuje tudi zakonitosti krožnega gospodarstva in z uporabo sekundarnih surovin in alternativnih goriv pri proizvodnji cementa učinkovito znižuje svoj ogljični odtis.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.