Omrežja

V sedmih mesecih odjem elektrike skoraj identičen lanskemu

Odjemalci v Sloveniji so v prvih sedmih letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzeli dobrih 7,2 TWh električne energije ali le za malenkost več kot lani.

V sedmih mesecih odjem elektrike skoraj identičen lanskemu

Od začetka leta do konca julija je bilo iz prenosnega omrežja prevzetih 7 milijard 316,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo le za 5,6 milijona ali 0,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Pri tem je odjem petih distribucijskih podjetij znašal 6 milijard 333,3 milijona kilovatnih ur oziroma za 1,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, odjem neposrednih odjemalcev pa je dosegel 804,3 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 3,7 odstotka manj, kot v tem času lani. Za 15,8 odstotka je bil v primerjavi z lanskim manjši tudi odjem ČHE Avče, ki je za potrebe črpanja v prvih sedmih letošnjih mesecih porabila 184,5 milijona kilovatnih ur električne energije. 

V omenjenem obdobju je bilo živahno tudi dogajanje na mejah, pri čemer smo za pokritje vseh potreb iz sosednjih elektroenergetskih sistemov uvozili 5 milijard 583,2 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 17,7 odstotka več kot v enakem času lani, na tuje pa je romalo 5 milijard 213 milijonov kilovatnih ur oziroma za 4 odstotke več kot lani.

Brane Janjič
O avtorju