Termo energija

V TEB minil dan odprtih vrat

Dogodek je bil med obiskovalci lepo sprejet, saj so pohvalili urejenost in gostoljubnost elektrarne. Vsem obiskovalcem se v Termoelektrarni Brestanica zahvaljujejo za obisk in hkrati napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje organizirali tovrstne dogodke.

V TEB minil dan odprtih vrat
Dan odprtih vrat v Termoelektrarni Brestanica

Minulo soboto je v Termoelektrarni Brestanica potekal dan odprtih vrat. Za zunanje obiskovalce smo organizirali vodene oglede po elektrarni in predstavili  tehnološke novosti. V okviru ogleda je imel direktor Tomislav Malgaj v strojnici parnih turbin krajšo predstavitev aktualnih projektov. Dogodek je bil med obiskovalci lepo sprejet, saj so pohvalili urejenost in gostoljubnost elektrarne. 

V Termoelektrarni Brestanica je to pomlad potekala tudi letna revizija plinskih blokov PB1 in PB2, ter A revizija bloka PB5. Reviziji blokov sta vključevali dela na strojnem, elektro in I&C področju, in sicer vizualne preglede kritičnih komponent ter servisiranja in preglede pomožnih naprav. Dela so izvedli brez razstavljanja turbine, in sicer so opravili čiščenje izpušnega sistema, pregledali zračne filtre, zajem zraka, oljni in hladilni sistem ter druge pomožne pogone. Na temperaturno najbolj obremenjenih delih so izvedli boroskopski pregled. Letos so opravili tudi servis zagonskega diesel motorja. Poleg tega so bile izvedene meritve izolacijskega sistema na generatorju, preverili so tlačna stikala, manometre ter drugo inštrumentacijo.
Od zunanjih izvajalcev sta na reviziji sodelovali podjetji EIMV in DD Servis Zagreb. Po končani reviziji je bil opravljen porevizijski test. A revizija bloka PB5 pa je obsegala vizualne preglede kritičnih komponent ter servisiranja in preglede pomožnih naprav. Dela so izvedli brez razstavljanja turbine, odprli so le zgorevalno komoro. Opravljeno je bilo čiščenje zgorevalnega in izpušnega sistema, pregledali so zajem zraka ter oljni in hladilni sistem. 

Mare Bačnar
O avtorju