Energetika

V teku obnova 110 kV stikališča Slovenska Bistrica

Vrednost investicije znaša 11 milijonov evrov.
V teku obnova 110 kV stikališča Slovenska Bistrica

Obnova stikališča, ki jo vodi družba ELES s svojim strokovnim kadrom, je potrebna zaradi zastarele in dotrajane opreme ter dejstva, da se stikališče, ki se danes nahaja v gosto poseljenem območju, odmakne od naselij, medtem ko daljnovodi v lasti Elesa ostajajo.

Gre za soinvesticijo Elesa in Elektra Maribor, pri čemer bo ELES za svoj del odštel 9,8 milijona evrov, Elektro Maribor pa 700 tisoč evrov. Tako bo ELES financiral 110 kV del stikališča, Elektro Maribor pa njihova transformatorska polja.

Kot pojasnjuje vodja projekta v Elesu Martin Hostnik, je idejni projekt pokazal, da je finančno upravičeno obnovo izvesti v GIS izvedbi. Trenutno tečejo dela na prestavitvi razpleta 20 kV kablov, s čimer se bo sprostilo zemljišče, na katerem bodo začeli graditi stavbo. Po načrtih, naj bi bil ta del investicije dokončan do 7. septembra, ko bodo začeli z izkopom za temelje stavbe in s samo gradnjo stavbe.  

Kot je še povedal Martin Hostnik, z deli hitijo, saj bi radi stavbo do konca leta dokončali do te faze, da bi vanjo že lahko namestili opremo. Po načrtih pa bo obnova v celoti zaključena do konca leta 2018.Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.