e-mobilnost

V TEŠ-u računajo na vodikove tehnologije

Danes se je v termoelektrarni Šoštanj, kjer v prihodnje načrtujejo tudi izrabo vodikovih tehnologij, z demonstracijskim namenom ustavil avtobus na vodikov pogon, ki se te dni mudi po Sloveniji.

V TEŠ-u računajo na vodikove tehnologije

Znanilec okolju prijazne brezemisijske mobilnosti je sicer v Sloveniji na enotedenski turneji in je del spremljajočih aktivnosti projekta Severnojadranske čezmejne vodikove doline. Pri tem projektu skupina HSE sodeluje z družbo HSE v vlogi vodilnega partnerja in Termoelektrarno Šoštanj v vlogi tehnološkega partnerja. Projekt Severnojadranske vodikove doline (NAHV – North Adriatic Hydrogen Valley) predstavlja izjemno pomembno sodelovanje treh sosednjih držav ter konzorcija 34 partnerjev iz raziskovalne in institucionalne sfere ter industrije – energetike in transporta. Cilj projekta je vzpostaviti okvir sodelovanja za spodbujanje energetskih rešitev in inovacij, ki temeljijo na vodiku, ter proaktivno uresničevanje Evropskega zelenega dogovora in Evropske strategije za vodik. Predstavitev avtobusa na vodik v skrbno izbranih mestih v srednji in vzhodni Evropi financira Evropska unija s projektom JIVE 2 CEE Hydrogen Bus Roadshow. 
Avtobus na vodik je turnejo po Sloveniji začel v Tolminu, nadaljeval v Novi Gorici in danes v Šoštanju, jutri pa bo svojo pot zaključil v Celju na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. V času turneje so v Tolminu, Kanalu, Desklah in Šoštanju potekale tudi delavnice izobraževalno-mentorskega programa H2STUDENT. V Termoelektrarni Šoštanj so bili tako danes skupini učencev Osnovne šole Šoštanj predstavljeni vodik in vodikove tehnologije, in sicer s pomočjo sestavljanja modelčkov vozila s pogonom na vodik.
Dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE, je ob tej priložnosti povedal, da skupina HSE, kot vodilni slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, s projekti, kakršna je vodikova dolina, nadaljuje začrtano pot v brezogljično družbo, ob hkratnem zagotavljanju čim večje energetske samooskrbe države. Dr. Viktor Vračar, generalni direktor TEŠ, pa je ob prihodu vodikovega avtobusa v Termoelektrarno Šoštanj izpostavil, da v termoelektrarni spodbujajo prve, a velike korake proti začetku redne proizvodnje in uporabe vodika v večjih količinah. Tako že vrsto let nabirajo izkušnje z vodikom, saj z alkalno elektrolizo vsakodnevno že proizvajajo vodik, zaenkrat sicer namenjen samo hlajenju generatorja. Energetska lokacija v Šoštanju ima po besedah dr. Vračarja sicer velik potencial za izvedbo tovrstnih projektov z združitvijo večjih sončnih elektrarn in proizvodnje vodika tudi za potrebe medsektorske povezave energetike in transporta.

Brane Janjič
O avtorju