Energetika

Včerajšnje neurje spet oviralo dobavo električne energije

Največ težav so imeli na območju Elektra Maribor in Elektra Celje.
Včerajšnje neurje spet oviralo dobavo električne energije

Napovedi vremenoslovcev o močnem vetru, ki naj bi v noči z nedelje na ponedeljek in še včeraj dopoldne divjal še zlasti po severovzhodnem delu države, so se žal uresničile, tako da so poleg gasilcev in drugih intervencijskih ekip, znova veliko dela imeli tudi vzdrževalci elektroenergetskega omrežja, saj je zaradi pretrganih vodnikov in podrtega drevja spet prihajalo do motenj z oskrbo z električno energijo. Tudi tokrat so imeli največ dela delavci Elektra Maribor, saj je bilo včeraj okoli poldneva brez električne energije več kot 17.000 odjemalcev, pri čemer je bilo najhuje na območju Slovenske Bistrice in Lenarta. Kot so sporočili iz Elektra Maribor, so bile tudi včeraj vse ekipe na terenu, ki so jih zaradi odpravljanja posledic vetroloma v zadnjih dneh še okrepili, pri čemer jim je uspelo do 14. ure zagotoviti električno energijo dve tretjini odjemalcev. Tako je bilo v zgodnjih popoldanskih urah brez napajanja še 5.600 odjemalcev, do 18. ure pa jim je uspelo odpraviti večino napak na srednjenapetostnem omrežju. S sanacijo okvar na nizkonapetostnem omrežju nadaljujejo tudi danes, dokončna sanacija pa bo predvidoma potekala tudi jutri.

O večjih izpadih dobave električne energije so poročali tudi iz Elektra Celje, kjer je bilo ob 13. uri brez elektrike 675 odjemalcev, največ na območju Jurkloštra in Mežiške doline, pa tudi na širšem območju Mokronoga, Mozirja, Doliča in Vojnika. Dobri polovici odjemalcev so uspeli oskrbo z električno energijo zagotoviti že do 14. ure, ko je bilo brez elektrike še 341 odjemalcev na območju Jurkloštra, Mežiške doline in Vojnika. Ob tem gre poudariti, da si vzdrževalne ekipe prizadevajo čim prej vzpostaviti napajanje vsem odjemalcem, je pa popravilo omrežja v takšnih razmerah še posebej v bolj oddaljenih krajih precej oteženo, saj se delavci srečujejo tudi z ovirami na dostopnih poteh do daljnovodov. 
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.