Energetika

Velik odziv na javni razpis Energetike Ljubljana

Na javni razpis za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v Energetiki Ljubljana se je odzvalo 9 gospodarskih subjektov.
Velik odziv na javni razpis Energetike Ljubljana

Energetika Ljubljana je konec oktobra objavila javni razpis po postopku konkurenčnega dialoga za pridobitev ponudb glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote, ki bo nadomestila dva premogovna bloka v enoti TE-TOL in s tem omogočila, da se večina premoga z letom 2021 umakne iz Ljubljane. 

Do vključno 8. decembra, ko je bil čas za oddajo prijav v prvo fazo postopka, v katerem bo Energetika Ljubljana podelila sposobnost prijavljenim gospodarskih subjektom, ki bodo izpolnjevali pogoje za priznanje sposobnosti, je bilo oddanih 9 prijav, so sporočili iz omenjene družbe. 

Na poziv so se odzvali naslednji gospodarski subjekti: FATA Spa, Italija; Kraftanlagen München GmbH, Nemčija; Konzorcij SIEMENS AG Österreich in SIEMENS d.o.o. Slovenija; Konzorcij družb LLC MC IED.Holding, Rotec JSC, Kolektor CPG d.o.o.; Mytilineos HOLDINGS S.A., Grčija; CALIK ENERJI, Turčija; SEPCOIII Electric Power Construction Corporation, Kitajska; VITOL SA, Švica; ter China National Electric Engineering Co., Ltd., Kitajska. 

Vsi postopki bodo predvidoma zaključeni do konca avgusta 2018 

Na vrsti je postopek pregleda vseh prijav in v nadaljevanju priznanje usposobljenosti gospodarskim subjektom, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje. Zaključek postopka pregleda prijav bo predvidoma konec decembra, zaključek vseh postopkov v okviru tega razpisa pa je predviden do konca avgusta 2018. 

Cilj razpisa za dobavo glavne tehnološke opreme je izbrati dobavitelja za glavni sklop tehnološke opreme, ki ga sestavljata dve plinski turbini z utilizatorji in pripadajočo opremo, razreda električne moči cca 2 x 50 megavatov. 

Uporaba premoga v Ljubljani se bo zmanjšala za dobrih 70 odstotkov 

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) bo nadomestila dva najstarejša od sicer treh premogovnih blokov v enoti TE-TOL. Premogovni blok 3, ki je bil leta 2008 predelan z namenom sokurjenja premoga in lesnih sekancev - Energetika Ljubljana je največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji -, bo ostal v obratovanju ter zagotavljal možnost uporabe različnih primarnih goriv in obnovljivih virov energije v enoti TE-TOL. Uporaba premoga v Ljubljani se bo tako z letom 2021 zmanjšala za dobrih 70 odstotkov. 

 

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.