Termo energija

Vladni da poroštvu za TEŠ 6

Vlada RS je obravnavala informacija o poteku projekta TEŠ 6 in se odločila, da odobri državno poroštvo, a pod določenimi pogoji.

Vladni da poroštvu za TEŠ 6

Oglejte si svežo fotogalerijo delovišča posneto prvega marca 2012.

Vlada Republike Slovenije je po obravnavi celovite informacije o poteku in trenutnemu stanju projekta nadomestni blok TEŠ-6 sprejela sklep, da je sicer pripravljena prevzeti dodatno tveganje z izdajo državnega poroštva v višini 440 milijonov evrov, vendar pa je ob tem izpostavila tudi vrsto ključnih pogojev. Tako naj bi investitor v kratkem opravil dodatna pogajanja z vsemi dobavitelji s ciljem znižanja vrednosti projekta iz noveliranega investicisjkega programa (1.302.747 evrov), pri čemer morajo biti v končni vrednosti projekta zajeti vsi stroški (na primer tudi stroški povezovalnega voda za priključitev na elektreoenregstki sistem in podobno). Nadalje, morata Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje še pred odobritvijo državnega poroštva skleniti pogodbo o dolgoročni dobavi lignita po maksimalni ceni 2,25EUR/GJ. Investitor mora ob tem tudi zagotoviti dokončanje projekta po priloženem terminskem načrtu, kar konkretneje pomeni pridobitev uporabnega dovoljenja najpozneje do 15. februarja 2016, zmanjšanje izpustov emisij CO2 skladno z investicijskim programom ter tudi zahtevano donosnost projekta v skladu s sektorsko politiko za področje energetike.
V prvih odmevih na odločitev vlade so v Šoštanju poudarili, da so se jim z obljubljenim poroštvom izboljšale tudi pogajalske pozicije z dobavitelji opreme in storitev ter da bodo nadaljevali s prizadevanji, da projekt pravočasno in v zastavljenih okvirih pripeljejo do konca. (bj)

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.