Jedrska energija

Westinghouse predstavil mali modularni reaktor za srednje veliko jedrsko tehnologijo

Jedrska energija po nekajletnem premoru v zadnjem obdobju v svetu ponovno pridobiva zagon – hkrati pa se razvijajo nove tehnologije, med katerimi je tudi mali modularni reaktor AP300 za srednje veliko jedrsko tehnologijo, ki so ga predstavili v družbi Westinghouse Electric.

Westinghouse predstavil mali modularni reaktor za srednje veliko jedrsko tehnologijo

V Sloveniji smo že nekaj časa postavljeni pred vprašanje, kako povečati lastno (brezogljično) proizvodnjo električne energije, saj smo trenutno v znatnem deležu uvozno odvisni. Povečanje jedrskih zmogljivosti je ena od rešitev, ki se zdi najbolj realna, in ravno na tem področju se možnosti razvoja ponovno odpirajo. Jedrska proizvodnja namreč ponovno pridobiva zagon – tako z razvijanjem novih, izboljšanih tehnologij, kot tudi z gradnjo novih reaktorjev.

Po podatkih Svetovnega jedrskega združenja samo v letošnjem letu v svetu načrtujejo zagon osmih novih reaktorjev, v prihodnjem letu enajst, do leta 2030 pa še več kot 30. Potrebam po energiji sledi tudi razvoj jedrskih tehnologij, med katerimi je tudi Westinghousov mali modularni reaktor moči 300 MW, ki je pomanjšana različica naprednega in preizkušenega reaktorja AP1000 in je edini mali modularni reaktor te vrste, ki temelji na tehnologiji že uveljavljene elektrarne.

Mali modularni reaktorji so napredni jedrski reaktorji moči do 300 MW, kar je približno tretjina moči klasičnega jedrskega reaktorja, hkrati pa so ti reaktorji modularni, kar pomeni, da komponente sestavi proizvajalec, nato pa jih transportira in umesti na lokacijo delovanja. 

Kot so ob predstavitvi novosti sporočili iz družbe Westinghouse, ki je gradila tudi reaktor v krški nuklearki, je mali jedrski reaktor AP300 SMR izjemno kompaktna, modularno zgrajena enota, ki izkorišča inovacije in znanje svetovne flote delujočih AP1000. Tehnologija in oprema reaktorja je identična večji enoti AP1000, ki je v svetu v obratovanju že 18 let.

Ob tem so izpostavili napredni pasivni varnostni sistem, ki samodejno doseže varno zaustavitev brez posredovanja operaterja in odpravlja potrebo po nadomestnem napajanju in hlajenju. Zato je zasnova poenostavljena, stroški investicije nižji, reaktor pa zavzema manjšo površino. Reaktor je zasnovan za 80-letno življenjsko dobo.

Tehnologijo generacije III+ so potrdili regulatorji v ZDA, Veliki Britaniji in na Kitajskem, certificiranje zasnove je predvideno do leta 2027, do konca desetletja pa bo sledilo licenciranje, specifično za določeno lokacijo ter izgradnja prve enote. Dodatne prednosti tovrstnega reaktorja so še možnost daljinskega ogrevanja, razsoljevanje vode, integracija z obnovljivimi viri in čista proizvodnja vodika.

Katarina Prelesnik
O avtorju