Izpostavljeno

Z nekaj preprostimi ukrepi bi lahko precej zmanjšali porabo energije

Povprečno evropsko gospodinjstvo bi lahko s sledenjem preprostih ukrepov na leto prihranilo do 500 evrov, s tem pa tudi prispevalo k manjši uvozni energetski odvisnosti in čistejšemu planetu. 

Z nekaj preprostimi ukrepi bi lahko precej zmanjšali porabo energije

Mednarodna Agencija za energijo je v sodelovanju z evropsko komisijo pred kratkim organizirala posvet o tem, kako lahko z nekaj preprostimi ukrepi privarčujemo precej energije in na ta način posredno prispevamo tudi k zmanjšanju uvozne odvisnosti in s tem tudi k nižjim računom za porabljeno energijo. Načrt temelji na že nedavno objavljenih desetih korakih agencije za zmanjšanje odvisnosti od uvoza ruske nafte in plina, poimenovali pa so ga Kako prihraniti denar, zmanjšati odvisnost od ruske energije, podpreti Ukrajino in pomagati planetu. V njem so zapisani ukrepi, ki naj bi lokalnim in državnim oblastem v sodelovanju s prebivalci omogočili znatne prihranke. Tako naj bi povprečno evropsko gospodinjstvo ob upoštevanju vseh predlogov na leto prihranilo do 500 evrov, če bi vsi Evropejci sledili priporočilom pa bi lahko na leto prihranili 220 milijonov sodov nafte in približno 17 milijard kubičnih metrov plina. Povedano drugače, prihranili bi lahko toliko nafte, kot bi jo potrebovali za napolnitev 120 največjih tankerjev ter toliko plina, da bi lahko z njim ogrevali 20 milijonov evropskih gospodinjstev.   

Predlog ukrepov se nanaša na zmanjšanje ogrevanja in hlajenja prostorov doma in na delovnih mestih, delo od doma s ciljem zmanjšanja prometa, deljenje uporabe vozil in uporabo javnega transporta. Poleg tega se priporoča tudi uporaba sestankov na daljavo ter potovanja z vlakom namesto z letali. K večji uporabi javnih prevoznih sredstev lahko pomembno prispevajo tudi lokalne skupnosti in vlade s subvencioniranjem cen vozovnic ter spodbujanjem namestitve sončnih elektrarn, izboljšanja izolacij stavb in spodbujanjem prehoda na čistejše vire ogrevanja. Kot navajajo, naj bi z zmanjšanjem temperature ogrevanja samo za stopinjo pomenilo prihranek okoli 7 odstotkov energije potrebne za ogrevanje, zvišanje temperature na klimatskih napravah za stopinjo pa 10-odstotni prihranek električne energije. Z delom od doma trikrat na teden namesto v povprečju 15-kilometrov dolge vožnje v službo bi gospodinjstva lahko prihranila do 35 evrov na mesec, z zmanjšanjem hitrosti na avtocestah za deset kilometrov na uro ob povprečno prevoženih 13 tisoč kilometrov pa bi lahko prihranili še dodatnih 60 evrov na leto.

Brane Janjič
O avtorju