Energetika

Z uporabo brezpilotnih zrakoplovov do novih storitev

Energetika Ljubljana je nabor svojih storitev nedavno razširila še na področje uporabe brezpilotnih zrakoplovov oziroma dronov.
Z uporabo brezpilotnih zrakoplovov do novih storitev

Kot je povedal Mihael Kuzmič iz Energetike Ljubljana, so eden redkih imetnikov licence za uporabo dronov v najzahtevnejši kategoriji D, ki obsega upravljanje dronov v urbanih območjih. 

V družbi Energetika Ljubljana so brezpilotni zrakoplovi opremljeni z aero in termovizijsko kamero, za varnejšo uporabo nad urbanimi središči pa so opremljeni tudi s padalom. Zajem podatkov zagotavlja ustrezna informacijska podpora. Tako lahko za zunanje naročnike izvajajo različne storitve, kot so npr. izdelava aerofotografij, izvedba nadzora zunanjega ovoja objektov, termografska analiza stanja objektov pred energetsko sanacijo ter izdelava 3D modelov površja objektov. 

Najzahtevnejša raven letenja v urbani okolici 

V omenjeni družbi so se odločili za nakup brezpilotnega zrakoplova predvsem zaradi lastnih potreb, in sicer pregledovanja svojih strateških objektov (150 in 100-metrski dimnik, zbiralniki za kurilno olje, sončna elektrarna, 60-metrski zalogovnik vode, zalogovnik premoga za TE-TOL), pregledov obsežnega vročevodnega omrežja – mikrolokacije ter energetskih pregledov stavb in sončnih elektrarn (termografija). 

»Z brezpilotnim zrakoplovom se pregled stanja objektov (iskanje razpok v dimnikih, pregled stanja ogrodja zbiralnikov in podobno) lahko izvede hitreje, bolj natančno in predvsem varneje, kar velja tudi za termografske preglede. Da bi zadostili našim potrebam, smo morali doseči kategorijo D po uredbi o izvajanju letalskih operacij z brezpilotnim zrakoplovom, to je najzahtevnejša raven letenja v urbani okolici. Tehnične značilnosti za brezpilotni zrakoplov kategorije D so sicer zelo jasno opredeljene v uredbi in terjajo posebno usposobljenost upravljalcev teh naprav,« je pojasnil Mihael Kuzmič. 

Zgovorni tudi statistični podatki o dejavnostih 

V času od marca do 8. junija lani so tako ob podpori vodstva njihovi trije upravljavci brezpilotnega zrakoplova izvedli kar 166 letov ter naštudirali 12 vaj, ki so predpisane s strani agencije za civilno letalstvo za operaterje D kategorije. Osmega julija pa so imeli s strani omenjene agencije tudi strokovni pregled, ki so ga uspešno prestali. Lani oktobra so za njihove sodelavce izvedli še posebno izobraževanje iz termografije v skladu s standardom ISO in izvedli pregled sončne elektrarne na lokaciji Verovškova 62 ter termografski pregled OŠ Smlednik, kjer bodo letos izvedli energetsko sanacijo. Marca letos pa so bili še na izobraževanju o uporabi posebne programske opreme Pix4d, s poudarkom na izdelavi zelo natančnega 3D modela površja objekta. 

»Po pridobljeni kategoriji D smo opravili še 106 letov, med katerimi smo izvajali različne letalske operacije. V večini primerov smo aerofotografirali določeno območje in izdelali ortofoto posnetke območja. Ortofoto je aerofotografija, ki je z upoštevanjem podatkov o reliefu in s pomočjo absolutne orientacije aerofotografij pretvorjena v ortogonalno projekcijo. Izdelek je v metričnem smislu enak linijskemu načrtu ali karti. Pridobljeni ortofoto posnetek tako natančno prikaže dejansko stanje okolja, položaj in stanje objektov v danem časovnem trenutku. Da pri izdelavi in umestitvi ortofota v prostor dosežemo geodetsko natančnost, je treba uporabiti postopek z oslonilnimi točkami«, je pojasnil Mihael Kuzmič. 

Program Pix4d omogoča celovit pregled podrobnosti objektov 

Doslej so polete z dronom opravili že na območjih Ljubljane, Iga, Vrhnike, Črnega vrha nad Polhovim Gradcem in Smlednika. Ortofoto posnetek določenega območja se uporablja pri projektiranju komunalnih vodov, pri izdelavi občinskih načrtov, pri arhiviranju stanja ob koncu gradbenih posegov in v podobnih primerih. 

Kot poudarjajo v Energetiki Ljubljana, so z brezpilotnimi zrakoplovi dobili močno orodje za izvajanje nadzora nad stanjem površine objektov v lasti Energetike Ljubljana. Omenjene naprave omogočajo tudi pregled anten mobilnih operaterjev in streh industrijskih objektov, ki jih lahko izvedejo tudi za zunanje naročnike. Spletna verzija programa Pix4d namreč omogoča celovit pregled podrobnosti objektov, ki so bili posneti, kar posredno pomeni, da lahko naročnik izvaja temeljite preglede objektov kar iz svoje pisarne. 

Drugače pa med ključne prednosti uporabe brezpilotnega zrakoplova po besedah Mihaela Kuzmiča sodijo predvsem večja varnost pri opravljanju pregledov, hitrejša izvedba, pregled stanja na točno določen čas, doseganje visoke kakovosti slikovnega gradiva ter možnost uporabe različnih kamer. 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.