Hidro energija

Za hidroelektrarnami sanjska prva polovica leta

Hidroelektrarne iz skupine HSE so v prvi polovici leta proizvedle že 2.196 GWh električne energije, kar je za tretjino več kot lani.
Za hidroelektrarnami sanjska prva polovica leta
Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne, so hidroelektrarne iz njihove skupine že do 21. junija za kar 23 odstotkov presegle mesečni plan proizvodnje in tako potrdile, da se letos vsaj v prvi polovici leta obetajo izjemni proizvodni rezultati. Dravske elektrarne Maribor so do navedenega junijskega datuma proizvedle že 286 GWh električne energije in plan presegle kar za 30 odstotkov. Dobro so se odrezale tudi Soške elektrarne Nova Gorica, ki so s 54 GWh proizvedene električne energije junijske načrte presegle za 9 odstotkov. K izjemnim junijskim rezultatom so pomemben delež prispevale tudi Hidroelektrarne na Spodnji Savi, v katerih ima HSE 49-odstotni lastniški delež. Po ključu delitve je skupini HSE tako pripadel proizvodni delež v višini 18 GWh, kar je bilo za 24 odstotkov več od sprva načrtovane proizvodnje. 
Drugače pa so hidroelektrarne iz skupine HSE v obdobju januar – junij  proizvedle že 2.196 GWh električne energije, kar je bilo skoraj za tretjino več kot lani in tudi za 23 odstotkov več od sprva načrtovanih količin. 
V HSE sicer v prihodnjem obdobju pričakujejo nekoliko nižjo proizvodnjo hidroelektrarn, saj so takšni trendi značilni za poletne dni, ko v skupini HSE izpad hidroproizvodnje že vsa leta uspešno nadomeščajo z drugimi proizvodnimi enotami. »Snežna odeja se v visokogorju ob visokih temperaturah v zadnjem tednu hitro tanjša, kar se bo kmalu poznalo tudi na hidrologiji. Julijski upad hidro proizvodnje je upoštevan že v planih hidro proizvodnje, a kljub temu ocenjujemo, da bo ta še vedno višja,« pojasnjuje dr. Matjaž Eberlinc, izvršni direktor proizvodnje HSE. 
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.