Energetika

Za HSE uspešno desetletje razvoja in rešitev

Holding Slovenske elektrarne s slovesnostjo zaznamoval desetletnico uspešnega delovanja.
Za HSE uspešno desetletje razvoja in rešitev
V ljubljanski Filharmoniji je sinoči potekala slavnostna prireditev v počastitev desetletnice delovanja Holdinga Slovenske elektrarne, ki so se je udeležili številni ugledni predstavniki slovenske energetike in gostje ter poslovni partnerji iz tujine. Generalni direktor HSE mag. Matjaž Janežič je v pozdravnem nagovoru poudaril, da skupina HSE sodi med vidne slovenske poslovne skupine in je cenjen in spoštovan partner tudi v evropskih energetskih krogih. Kot je dejal, je za HSE prvo desetletje uspešnega delovanja, v katerem je bilo s pomočjo skupnega sodelovanja vseh članic uresničenih veliko idej in projektov. Zavezali smo se, je nadaljeval mag. Matjaž Janežič, zaznati in zagrabiti vsako poslovno priložnost, saj je le tako mogoče soustvarjati boljši jutri in po tej poti bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Danes je HSE spoštovan partner ne le doma, ampak tudi v tujini, pri čemer skupina ustvari že več kot 1,2 milijarde evrov prihodkov in 350 milijonov evrov dodane vrednosti ter na leto med 50 in 100 milijonov evrov dobička. Skupina tudi zaposluje 4.000 ljudi, elektrarne iz skupine pa na leto zagotovijo kar 8 TWh električne energije, od tega približno polovico iz obnovljivih virov energije. HSE na leto sicer trguje že z 22 TWh električne energije in je vse uspešnejši tudi na trgih v tujini, kar pomeni zagotovilo stabilne oskrbe z energijo tudi v prihodnje.
Drugače pa se po Janžičevih besedah HSE nahaja pred številnimi novimi izzivi in priložnostmi, ki se odražajo tudi v dolgem seznamu načrtovanih investicij in projektov, med katerimi gre še posebej izpostaviti projekt zgraditve nadomestnega bloka TEŠ 6, dokončanje verige elektrarn na spodnji Savi, začetek gradnje elektrarn na srednji Savi, črpalno elektrarno Kozjak, posodobitev preostalih elektrarn na Dravi in najstarejših na Soči, gradnjo elektrarn na Muri in ohranitev energetske lokacije v Trbovljah.
Veseli me, je svoje besed sklenil mag. Matjaž Janežič, da bomo nekatere teh projektov gradili skupaj z drugimi partnerji in prepričan sem, da bo naša prihodnost svetla, če bomo iskali rešitve v sodelovanju, videli v problemih priložnosti in, če se bomo naučili preko majhnih neuspehov najti poti do velikih uspehov. Nekja utrinkov s prireditve si lahko ogledate v fotogaleriji.(bj)
Brane Janjič
O avtorju