Jedrska energija

Za JEK 2 so potrebne resne analize

Izjava državne sekretarke na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tine Seršen o gradnji JEK 2.

Za JEK 2 so potrebne resne analize

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo mag. Tina Seršen se je odzvala na izjave Jerneja Vrtovca, ki je sklical komisijo za nadzor javnih financ na temo zavlačevanja za gradnjo drugega bloka krške jedrske elektrarne. Kot je poudarila, je vehementno trditi, da bomo rešili energetsko situacijo le z JEK2, če niti nimamo narejenih resnih strokovnih analiz na ravni države, ki jih pripravljajo zdaj. Šele celovite analize bodo pokazale, kako lahko dosežemo podnebne cilje pripravljene v okviru NEPN. Ta bo pred poletjem tudi javno razgrnjen, predstavljen pa bo tudi scenarij, ki bo temeljil 100-odstotno na OVE. Ta bo tudi pokazal ali zmoremo brez jedrske energije ali ne. Tudi trditev, da je energetska suverenost države ogrožena, se zdi Seršenovi vehementna, kajti jedrski blok bomo v najboljšem primeru gradili vsaj 15 let. »Če pogledamo države članice EU, vidimo, da so postopki gradnje jedrskih elektrarn dragi, dolgotrajni in kompleksni. Mi pa imamo problem danes tukaj in zdaj. En jedrski blok, ki ga bomo gradili 15 let, tega ne bo rešil v naslednjem letu ali čez par let. Lani smo bili 30-odstotno uvozno odvisni zaradi izpada proizvodnje v Premogovniku Velenje in slabe hidrologije. Vsi se zavedamo, da bo poraba električne energije rasla, vendar rastejo tudi tehnologije, ki omogočajo bolj učinkovito rabo energije. Ali lahko mi zložimo skupaj te zgodbe, bomo videli šele takrat, ko bomo imeli narejene resne strokovne analize. Poleg tega je treba opozoriti, da je Slovenija izredno dobro elektroenergetsko povezana s sosednjimi državami in, da smo se v zadnjem letu osredotočali predvsem na zagotavljanje podaljšanja življenjske dobe NEK, ki je obstoječi delujoči jedrski reaktor in računamo, da nam bo dobro služil ter še naprej zagotavljal našo energetsko suverenost.«

Seršenova je tudi poudarila, da so bili postopki za JEK 2 res dani konec prejšnjega mandata, vendar je bila pobuda vsebinsko pomanjkljiva, na primer idejna zasnova ni bila priložena. »Pred nami je največja investicija v zgodovini naše države. Zavedati se je treba, da je investicija v jedrsko elektrarno vsaj petkratnik obsega naših dosedanjih največjih investicij in si kakšnih napak ne moremo privoščiti. Trenutno delamo z investitorjem in ministrstvom za naravne vire in prostor s ciljem, da se te zadeve dopolnijo in se čim prej dostavijo v postopek vse potrebne analize ter da predvideni postopki tečejo naprej. Mislimo, da je treba zadevo resno, odgovorno in kredibilno voditi. Upoštevajoč vsa nova dejstva in analize si bomo na podlagi tega postavili tudi novo časovnico. Mag. Kumer je v svojem intervjuju za N1 poudaril ravno to, da je čas, da si nalijemo čistega vina, da vidimo, kaj je in česar ni in kako hitro lahko pridemo do teh odločitev, do nekega družbenega kompromisa, ki ga še vedno nimamo in ga bomo preverjali na referendumu. Šele ko ga bomo imeli, bomo imeli jasne odgovore, kdaj in kako lahko jedrski program v naši državi podaljšamo," je sklenila Seršenova, ki je še poudarila, da je umeščanje objektov v prostor v Sloveniji zapleten postopek. In to ne le pri nas, saj so tudi druge države članice EU velike jedrske objekte umeščale skozi dolgotrajne postopke.

Vladimir Habjan
Vladimir Habjan
O avtorju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.