Energetika

Za naložbe na Štajerskem letos 30 milijonov evrov

Elektro Maribor je v Spodnji Koreni postavili že tri tisoč petstoto transformatorsko postajo.
Za naložbe na Štajerskem letos 30 milijonov evrov

Zaradi naraščajočih potreb prebivalstva in gospodarstva po kakovostni električni energiji Elektro Maribor v zadnjih letih pospešeno vlaga v posodobitev in povečanje robustnosti omrežja, pri čemer so njegov pomemben del tudi transformatorske postaje, ki zagotavljajo večjo obratovalno zanesljivost in izboljšanje napetostnih razmer. Danes so v Spodnji Koreni s priložnostno slovesnostjo zaznamovali postavitev že 3.500-te transformatorske postaje v omrežju Elektra Maribor.

Ob otvoritvi je  predsednik uprave Elektra Maribor mag. Boris Sovič poudaril, da gre za pomemben objekt, ki bo bistveno izboljšal kakovost in zanesljivost oskrbe z električno energijo na območju Spodnje Korene in Žikarc, z možnostjo priključevanja novih uporabnikov, naprav in virov pa omogočal nadaljnji razvoj tega območja. Ob tem je izpostavil tudi tesno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, pri tem konkretnem projektu pa je aktivno sodelovala občina Duplek z ureditvijo javne razsvetljave in izdajo vseh potrebnih soglasij.

Nova sodobna transformatorska postaja TP Korena 6, ki so jo izdelali v tovarni TSN –IMP Maribor,  je izdelana iz korozijsko odpornih materialov, del v zemlji je iz nerjavečega jekla, nadzemni del pa iz opleskane aluminijeve pločevine.  Pri njeni postavitvi je bila zaradi umeščenosti in terena še posebej zahtevna izvedba srednjenapetostnega  in nizkonapetostnega kablovoda, skupna vrednost investicije pa je bila 204 tisoč evrov.

Elektro Maribor bo letos samo za prenovo in novogradnje transformatorskih postaj na njihovem oskrbovalnem območju namenil dva milijona evrov, za vse distribucijske objekte pa je predvidenih kar 17,6 milijona evrov. Družba v letu 2018 sicer načrtuje za 30 milijonov evrov različnih investicijskih vlaganj. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.