Okolje

Za varčnejše in lepše bivanje

Od danes do nedelje v Gornji Radgoni poteka 25. mednarodni sejem gradbeništva MEGRA 2012.
Za varčnejše in lepše bivanje

Sejem MEGRA tokrat prvič spremljata sejma energije in trajnostne gradnje ENGRA ter komunale, okolja in ekologije KOGRA.

Pod geslom Trajnostno perspektiven bodo poudarki sejmov na varčni in sodobni gradnji, nizkoenergijskih objektih, racionalni rabi energije, obnovljivih virih energije, lesu v gradbeništvu, kritinah v času podnebnih sprememb, urejanju okolice objektov, malih ekoloških čistilnih napravah za individualno uporabo, ekologiji in izobraževanju za gradbene poklice.

Sejmi so v prvi vrsti namenjeni povezovanju ponudnikov z investitorji, s tistimi, ki gradijo, obnavljajo in posodabljajo za trg, za znane naročnike ali zase.

Na strani ponudbe se na področju gradbeništva predstavljajo izdelki in storitve za gradnjo, sanacije in posodobitve stavb, gradbena kemija, elementi, materiali, oprema, mehanizacija, stroji, orodja, opažni sistemi, kritine, geodetski in gradbeni merilni instrumenti, stavbno pohištvo, energijsko varčne hiše, obrtniški izdelki in storitve. Komunalno področje ponuja čistilne naprave, komunalno opremo ter opremo in izdelke za urejanje okolice. Področje energetike predstavlja varčevanje z energijo s toplotnimi črpalkami, z opremo za izrabo biomase, sončne, geotermalne in energije vetra, z opremo za ogrevanje in hlajenje, s kamini ter z materiali za gradnjo energetsko varčnih hiš.

Na sejmu se poleg povpraševanja in ponudbe srečujejo posel, stroka in institucije. Vsi, ki so povezani z gradbeništvom, energetiko in komunalo, izmenjujejo izkušnje in strokovna spoznanja ter ponujajo različne zamisli in konkretne možnosti za investicije, v katere bodo usmerjena znanja, orodja in energije prihodnosti.

Na sejmih bodo našli veliko možnosti za cenovno ugodno, sodobno in trajnostno gradnjo ter rabo energije tudi vsi tisti, ki gradijo ali obnavljajo lastna bivališča. Poleg materialov, orodij in zamisli jim bodo energetski strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK v okviru projekta ENSVET nudili vsakodnevna uporabna brezplačna energetska in gradbena svetovanja, Eko sklad pa jih bo seznanil z možnostjo sofinanciranja, s katerim se bodo lažje približali svoji trajnostni prihodnosti. (pb)

Več na: www.pomurski-sejem.si

Polona Bahun
O avtorju