Jedrska energija

Začel se je remont v NEK

V Nuklearni elektrarni Krško se je začel redni remont, ki ga opravijo vsakih osemnajst mesecev.

Začel se je remont v NEK

V NEK se je prvega oktobra končal 32. gorivni ciklus in začel redni remont. Po planu bo trajal 32 dni, kar pomeni, da sta sinhronizacija elektrarne z omrežjem in začetek 33. ciklusa načrtovana drugega novembra. Pri zadnjem remontu aprila 2021 zamud ni bilo, potekal je po planu in je bil nadvse uspešen. To se kaže tudi po tem, da je elektrarna leto in pol med remontoma obratovala neprekinjeno. Proizvodnja NEK je bila leta 2021 nad planom, leta 2022 pa je trenutno pol odstotka pod planom, kar je posledica izredno sušnih razmer. Zato so tri mesece obratovali vsi hladilni stolpi in vse pripadajoče komponente. Izkoristek je bil zato nekoliko nižji, čeprav je bil reaktor na polni moči.

V zadnjem remontu 2021 ni ostala nedokončana nobena aktivnost, ki bi jo bilo treba nadaljevati v letošnjem. Načrt letošnjega obsega izvedbo vseh potrebnih obratovalnih, vzdrževalnih in projektnih aktivnosti, med katerimi pa tokrat ne bo več nalog Programa nadgradnje varnosti, saj je bila njegova zadnja faza dokončana leta 2021. V tem sklopu ostaja le še gradnja suhega skladišča za izrabljeno gorivo, ki poteka in bo končana leta 2023.

V planu imajo okoli 4500 delovnih nalogov in blizu 40.000 remontnih aktivnosti, načrtujejo zamenjavo približno polovice gorivnih elementov. Po remontu bo imela elektrarna višjo nazivno moč.

Vladimir Habjan
Vladimir Habjan
O avtorju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.