Energetika

Začetek testiranja nacionalne blockchain infrastrukture

Slovenija je zagnala nacionalno infrastrukturo SI-Chain, ki bo omogočala testiranje obstoječih in novih aplikacij veriženja podatkovnih blokov.
Začetek testiranja nacionalne blockchain infrastrukture
S tem je Slovenija postala prva evropska država, ki blockchain infrastrukturo testira na državni ravni. Infrastrukturo SI-Chain je z namenom testiranja in poznejše uporabe v Sloveniji v sodelovanju s Telemachom razvilo inovativno tehnološko podjetje Hashnet.
V tej fazi tehnološka rešitev omogoča izvajanje transakcij in ustvarjanje pametnih pogodb, tehnologija, ki so jo razvili pa je ena od najhitrejših in energetsko učinkovitih tehnologij na globalni ravni. 
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob predstavitvi omenjene infrastrukture poudaril pomen vpliva tehnologije veriženja podatkovnih blokov za nadaljnji gospodarski razvoj, učinkovitost, produktivnost in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Ministrstvo je sicer že v letu 2018 objavilo razpis v višini 73 milijonov evrov za pilotne in demo projekte, ki načrtujejo uporabo tako tehnologije veriženja podatkovnih blokov, umetne inteligence ter drugih konvergenčnih tehnologij, kot so internet stvari, strojno učenje, velepodatki, prediktivna analitika, virtualna in obogatena resničnost, 3D in podobno. V okviru tega se na področjih pametnih tovarn, pametnih mest in skupnosti, mobilnosti, krožnega gospodarstva, energetske učinkovitosti, trajnostnega turizma in drugih področjih pametne specializacije Slovenije že oblikujejo številne nove rešitve. V skladu s tem na  državni ravni že poteka tudi oblikovanje ustreznih zakonodajnih predlogov, ki bodo omogočili prilagajanje toge zakonodaje novim tehnologijam. Tako denimo ministrstvo v okviru novele Zakona o gospodarskih družbah že uvaja institut »pametnih pogodb«, s perspektivo za ustvarjanje podlage za opredelitev pametnih pogodb in regulatornega peskovnika - testnega okolja za določena področja javnega in zasebnega sektorja.

V mednarodni javnosti je sicer Slovenija prepoznana kot vzor sodelovanja javnega in zasebnega sektorja na področju blockchain tehnologij, kar se kaže tudi v nedavni pridružitvi Slovenije k Skupini držav prijateljic digitalnih tehnologij, ki deluje v okviru OZN. Na evropski ravni pa Evropska komisija Slovenijo označuje kot eno najbolj naprednih držav na področju uvajanja tehnologij veriženja podatkovnih blokov in umetne inteligence, zato bo prvi pilotni regijski sklad za financiranje blockchain in startup podjetij s področja umetne inteligence postavila prav v Slovenijo. Sklad bo razpolagal s 40 milijonov evrov za Slovenijo in Hrvaško in bo bistveno prispeval k razvoju zagonskih podjetij in projektov na področju tehnologij veriženja podatkovnih blokov in umetne inteligence.

Brane Janjič
O avtorju