Energetika

Zaključena vroča testiranja na PB7

Termoelektrarna Brestanica zaključuje investicijo v dva nova plinska bloka, s katerima bodo postopoma nadomestili tri plinske bloke moči 3 x 23 MW.

 

Zaključena vroča testiranja na PB7

Pred nekaj dnevi, 5. avgusta, so v termoelektrarni Brestanica uspešno zaključili vroča testiranja na PB7. Ta teden se tako začenja faza izvedbe pogodbenih oziroma operativnih testov, v sklopu katerih bodo preverili funkcionalne zahteve za plinski blok, kar vključuje zagon do polne moči v času krajšem od 12 minut, ponovni zagon po zaustavitvi turbine v času krajšem od 30 minut, teste prevzema skočne obremenitve, temnega zagona, otočnega obratovanja in druge teste, ki morajo biti opravljeni v sklopu pogodbenih testov. Namen teh testov je potrditev vseh tehničnih zahtev za plinsko turbino iz pogodbe. Izpolnjevanje teh zahtev s strani PB7 je ključnega pomena za opravljanje vloge TEB v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Po uspešno opravljenih funkcionalnih preizkusih sledi še t. i. obdobje obratovalnih testov, v okviru katerih bodo opravili garancijske meritve parametrov plinske turbine (izkoristek in moč turbine na obe gorivi) in izvedli prve meritve hrupa, elektromagnetnega sevanja in emisij, ki izhajajo iz odločbe o poskusnem obratovanju. Temu bo sledilo še enomesečno pogodbeno poskusno obratovanje ter nato prevzem turbine v obratovanje.

Dva nova plinska agregata, PB6 in PB7, sta ob sistemskih storitvah zanimiva tudi za komercialno obratovanje, kar pomeni novo tržno nišo in svetlo prihodnost za elektrarno. Pridobljeno je tudi že gradbeno dovoljenje za izgradnjo plinskih agregatov PB-8 in PB-9, s katerima bodo v Brestanici dodatno povečali moč same elektrarne. 

Mare Bačnar
O avtorju